ГЕРБ: Без промени в Изборния кодекс преди вота

Симона Костадинова 02 септември 2015 в 10:00 2625 1

ГЕРБ няма да подкрепят промени в Изборния кодекс преди провеждането на местните избори на 25 октомври.

Това заяви зам.-председателят на партията и председател на ПГ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна в декларация по повод началото на новия политически сезон.

"Местният вот е безспорно важно събитие от календара на новия политически сезон. Той обаче не бива да се натоварва със скрит политически контекст. Развихрянето на предизборна истерия би било крайно неудачно и направо опасно спрямо ключовия момент, в който се намират реформите в държавата. Поддържането на тонуса на „перманентна кампания” е израз на политическо безсилие и е крачка назад от политическия консенсус по националните приоритети", каза той и призова новият политически сезон „да премине под знака на осъществените реформи, а не под знака на бламирането им".

Според Цветанов хората нямали нужда от зрелища, подобни „спектакли“ водели до омраза и отчуждение.

За ГЕРБ задача №1 за новия политически сезон е приемането на промените в конституцията с цел съдебна реформа, които бяха договорени преди лятната ваканция.

Сред водещите приоритети на управляващите щяло да бъде и "подържането на високо ниво на национална сигурност".
"Бежанците, които преминават през съседни на България страни правят тази задача първостепенна“, каза той и призова за търсенето на европейска помощ и открито говорене по темата, за да не се създава усещането, че темата е табу.

Според него България се е съхранила като „остров на финансова и политическа стабилност в региона“ благодарение на Народното събрание и правителството.

Цветанов похвали премиера и правителството за борбата им с корупцията:

"Успешен пример в тази посока, който вече доказахме и практически, е борбата с контрабандата и сивата икономика. Лично с волята и разпореждането на премиера Бойко Борисов бяха формирани специални смесени екипи от представители на държавните институции, които разследват всички сигнали за контрабанда и нередности, касаещи ощетяването на бюджета и държавата".

Единствената осъществена до момента реформа от планираните от кабинета – социалната, Цветанов определи като „пропита от философията на възможното“.

Цветанов коментира и напрежението в някои ромски квартали през последните месеци и заяви, че причините за него са политически.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!