'Разходите за почивни станции на прокуратурата са два пъти по-високи от тези за всички съдилища'

Ружа Райчева 17 февруари 2022 в 11:50 6654 0

Снимка OFFNews

Разходите за почивни станции и тренировъчни помещения на прокуратурата са два пъти по-високи от тези общо за всички съдилища. Мисля, че това е много ясно, обяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Така тя аргументира обсъжданото орязване на бюджета на съдебната власт, разкритикувано от главния прокурор Иван Гешев по-рано днес. Въпреки това министърът заяви, че предложението не е било обсъдено с нейното министерство. 

"Не е наказателна акция, става дума за предложение на народните представители за по-ефективно разходване на бюджетните средства", каза Надежда Йорданова. 

По думите ѝ бездействието на прокуратурата струва скъпо, тъй като в България броят прокурори на глава от населението е сред най-високите в ЕС. "Ние харчим най-голям процент от БВП за правосъдие, а усещаме ли го?", попита реторично тя. 

Хамид Хамид от ДПС зае обратната теза и буквално повтори думите на главния прокурор, че орязването на бюджета на съдебната власт е "тържество за мафията". 

"При увеличение на бюджета от над 13 милиарда е необяснимо намаляването на бюджета на съдебната система. Това е лична фиксация и опит за подчиняване на съдебната система."

Според Хамид изпълнителната власт е в услуга на мафията, а не на българските граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови