Quantcast

Ражда се нова партия - "Помак"

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2013 в 12:27 5141 21

Ефрем Моллов
Ефрем Моллов

 

Нова партия с име "Помак" ще търси национално обединение и извинение за възродителния процес от управляващите.

Създаването й бе анонсирано от Ефрем Моллов, председател на европейски институт "Помак" в интервю за bTV.

Партията ще бъде учредена до две седмици. Тя нямало да е етническа, по думите на Моллов.

„Досега политическите модели се изчерпиха, експериментирахме с всякакви неща и в този нов политически модел всички ще се обединим", заяви Моллов. По думите му в момента никой не дава алтернатива на управлението на държавата.

„Тази партия няма перспектива и не е проблемът, че ще е поредната етническа партия. Въпросът е дали може да се преодолее миналото", беше коментарът пък на историка доц. Михаил Груев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2013 в 13:02

Следват партии ЮДАИСТ, КАТОЛИК, ЕВАНГЕЛИСТ и ПРОТЕСТАНТ ! След това - партии ШОП, МАКЕДОНЕЦ, МИЗИЕЦ, ТРАКИЕЦ. За по-добро обединение на българската общност чрез сепаратистко многообразие !

25.11 2013 в 13:17

Това ще да е било бая след клането на княз Борис І. Говоря за приемането на исляма. И е станало във всички случаи не доброволно, а под заплахата от ново клане - турското. Всъщност вместо да изгубят жалките си животи те приемат исляма, и сега, дето има една дума "Са по-католици от папата". А всъщност предците им са чисти българи, но явно това не е удобно на някои групи хора в страната, затова ги манипулират и плашат че едва ли не ще бъдат обесени по дърветата. Няма да ги бесим, това са правили предците на сегашните турци, и в тази връзка чакаме извинение за което. А колкото до възродителния процес - ми да, правилен е бил.

24.11 2013 в 23:27

Поразчетох се в Уикипедия, че ми стана интересно за произхода на помаците:

Съществуват различни тези за произхода на помаците. По-застъпени са следните:
Ислямизирани славяноезични православни християни.
Според най-разпространената версия българи мюсюлмани е обобщаващо название на всички българи приели исляма по време на османското владичество. В подкрепа на тази версия е огромният брой исторически източници, между които и пътеписите на прочутия Евлия Челеби из цялата Османска империя и големия държавник и велик везир Мидхат паша (който по произход е помак). Последният, в своята статия „Турция: Минало, настояще, бъдеще“, публикувана във френското списание „Научен преглед за Франция и чужбина“, No 49, 1878 г., с. 1152, пише:
„... Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български.“ “
Мюсюлманите, които говорят само български, по думите на Мидхат паша, са именно помаците. За тях известният английски журналист Джеймс Баучер, живял в България от 1888 г. до смъртта си през 1920 г., като кореспондент на вестник „Таймс“, посещавал Родопите, срещал се с българи мохамедани, пише в своя статия: „Родопските помаци или по-точно — българите, приели насила исляма в епохата на завоеванията... са с по-чиста българска кръв, отколкото самите българи.“
Друго доказателство за българския корен на това население са народните песни. Видният български етнограф Христо Вакарелски пише:
„Чистотата на българския език, народните песни, приказки, пословици, гатанки и прочее у българите мохамедани прави впечатление на всички, които имат допир с тях. Дори запазеността на славянския тип у тях е много по-силен, отколкото у братовчедите им българи християни, които най-вече през 19 век са силно подвижни и общуващи.“
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B

24.11 2013 в 22:25

Аз виждам само едно хубаво нещо от цялата работа.Ще отлюспят гласове от ДПС,защото всички ПУМИ гласуваха за тях!

24.11 2013 в 18:40

Като се свършат големите разединители се почва с: Иванови, Димитрови, Георгиеви и т.н.

24.11 2013 в 18:17

Абе нали и някаква гимнастичка си направи партия?
Цялата работа е да се цицат субсидии от държавата... Аман!
На фона на всички простотии в България вече се моля децата ми да отидат в друга държава!!!

24.11 2013 в 17:42

дреме ли ти за булгаристанския кенеф????

24.11 2013 в 17:10

И аз не съм расист, но искам всички цигани като тоя горе на сапун.

24.11 2013 в 17:03

Що пък не майна, софиянец, вегетарианец

24.11 2013 в 15:43

Ако тази партия успее да "дръпне" гласове от ДПС и БСП и ги придаде към Реформаторите + ГЕРБ - пожелавам да добър час!