Рашков за базите на МВР: Не си падам по партита, само една служителка е празнувала там бала на сина си

Един от зам.-министрите на Демерджиев е ползвал база без да си плаща разходите, заяви бившият вътрешен министър

Ружа Райчева 26 август 2022 в 10:18 7688 1

Бойко Рашков

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Бойко Рашков

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков отрече той да е ползвал почивна база на МВР за частни партита, но съобщи, че служителка на МВР е поискала разрешение да празнува там абитуриентския бал на сина си.

Малко след като бе назначен от президента Радев служебният вътрешен министър Иван Демерджиев нападна предшественика си за имотите на МВР и обяви, че почивни бази са се ползвали за частни партита. Днес пред БНТ Бойко Рашков определи думите на Демерджиев като лъжа.

"Не са използвани бази на МВР за частни партита, още по-малко от мен. Аз не си падам по партита. Има само един случай, в който една служителка на МВР със своето семейство - има син абитуриент, е поискала разрешение да ползва ресторантската част на една от почивните бази и е платила разходите", каза той.

Рашков подчерта, че тези разноски са били за "външни лица, не за служители на МВР" и заяви, че не е редно да се говори в множествено число и по такъв начин да се злепоставя състава на МВР, който "едва ли не е се е отдал на купони".

Демерджиев също така изнесе и информация за зам.-министър, живял незаконно в такава резиденция. Рашков потвърди думите му, но на свой ред отправи обвинения към един от заместниците на сегашния вътрешен министър:

"Да, има такива случаи. Има и един друг служител с още по-висока длъжност, който аз като проверих и задължих поне да си плати разходите. Има документи за тези проверки, нека да се изнесат публично от министъра на вътрешните работи. Установено е, че и друг служител е ползвал базата без да си плаща разходите. Дотук са двама - единият е от зам.-министрите на колегата Демерджиев. Нека той да бъде така честен и да го посочи."

Рашков обясни, че тези двама служители са се "самонастанили" без да искат разрешение от ръководството.

За вчерашната трагедия с двамата загинали полицаи

"Нека не правим заключения, че в МВР се прави чадър върху трафика на мигранти. Не трябва да се избързва с въпроси, които имат политически оттенък, прехвърля се отговорността, причините за случилото се подлежат на изясняване в хода на разследването."

Това каза Бойко Рашков по повод вчерашната трагедия в Бургас, когато автобус, превозващ мигранти, прегази полицейска кола и отне живота на двама полицаи. Рашков заяви, че още миналата година МВР е взело мерки за подсилване на границата с жандармерия и военни формирования.

"Не са закривани гранични управления, а са създадени, например в Резово, където мигрантският натиск е огромен. Няма да коментирам кадровите решения на министър Демерджиев, това са неговите виждания", заяви бившият вътрешен министър.

Бойко Рашков ще оглавява листата с кандидат-депутати на "Продължаваме промяната" в Перник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови