Рашков: Прокуратурата помага на Васил Божков да не бъде екстрадиран

Вътрешният министър ще представи доказателства в парламента за подслушвани политици

OFFNews 21 юли 2021 в 12:59 5318 1

Прокуратурата помага на обвиняемия бизнесмен Васил Божков да не бъде екстрадиран от Дубай, смята служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

"Вчера прокуратурата по най-странен за мен начин обяви, че по отношение на Васил Божков е повдигнато обвинение по член 95 от Наказателния кодекс. Това означава, че този човек вече е обвинен в едно политическо престъпление. Щом е обвинен в политическо престъпление, възниква въпросът доколко една екстрадиция, която се е поискала вчера, ще се реализира, тъй като по дефиниция нито една цивилизована страна не предава искани лица за политически престъпления. Оттам възниква въпросът желае ли българската прокуратура да го приведе в страната, за да се извършват с него процесуално-следствени действия, или по този начин завинаги осигурява възможност на Васил Божков да пребивава извън България необезпокояван", коментира Рашков.

Вчера от Специализираната прокуратура съобщиха, че държавното обвинение е отправило ново искане за екстрадицията на Божков заради опит за предизвикване на безредици по време на протестите от лятото на миналата година. Използвани са били специални разузнавателни средства спрямо участници в демонстрациите, но са били подслушвани само провокаторите, за да се предотврати ескалация на напрежението. Божков е финансирал безредиците, съобщиха още от обвинението.

Шефът на спецпрокуратурата Веселина Маджарова бе категорична, че никой не е подслушван незаконно.

Според Бойко Рашков обаче протестиращи и политици са били денонощно подслушвани, дори знае имената им. 

"Прокуратурата е сметнала, че хора, които упражняват своето конституционно право, трябва да бъдат подложени на наблюдение със СРС, ползвайки правното основание "престъпление против сигурността на републиката". Знам имената на подслушваните", заяви на 20 юни Рашков. 

Днес той потвърди думите си и съобщи, че мирно протестиращи са били подслушвани и има категорични доказателства, че служители в МВР от Службата за борба с организираната престъпност и от Служба "Вътрешна сигурност" са били "експлоатирани като наемни работници за интересите на това производство". 

Министърът опроверга твърденията на прокуратурата, че не са подслушвани политици. Той имал "коренно различна информация" за това и данните ще бъдат предоставени на парламента, след като се сформира съответната комисия.

"Тогава ще станат известни неща, които прокуратурата не иска да оповести. Според моето дълбоко убеждение тя е предприела действия единствено в услуга на предишните управляващи. По такъв начин прокурорите са се ангажирани, не без благословията на Главата на прокуратурата, в услуга на политическото ръководство до 4 април в нашата страна", каза Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews