Прокуратурата отново поиска ОАЕ да екстрадира Божков заради безредици на протестите

Според държавното обвинение бизнесменът организирал безредици на площада до президентството

OFFNews 20 юли 2021 в 12:42 3190 1

Министерството на правосъдието е подало нова молба за екстрадицията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков от ОАЕ заради предизвикването на безредици на протестите през лятото на миналата година в София, съобщиха от Специализираната прокуратура. Това е станало по нейно настояване.

Досъдебното производство срещу него е започнало на 13 юли 2020 г. и е за престъпление по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за организирана престъпна група. До момента са събрани достатъчно доказателства, че Божков е ръководител на групата и е инициирал престъпното деяние за лична облага. Доказателствата сочат, че се касае за група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без разрешително, посочва прокуратурата.

На 14 юли 2020 г. с разрешение на наблюдаващия прокурор по делото Специализирана прокуратура публикува разговори на Божков с други хора, придобити със специални разузнавателни средства. Става дума за разговори между Божков и журналиста Огнян Стефанов, политика Александър Паунов и лице с неизяснена самоличност. За тях съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева и бяха предоставени 4 записа.

Извършени са множество претърсвания и изземвания, разпитани са свидетели; изискани са видео-записи; назначени са компютърно-технически експертизи на видео-записи, за да се установят извършителите на хулигански действия и нанесените от тях щети на граждани и чужда собственост. Изискана е информация от всички правоохранителни органи за събитията от лятото и есента на 2020 г., съобщават от спецпрокуратурата.

Според Темида доказателствата сочат, че Васил Божков е финансирал безредиците. Той е привлечен към наказателна отговорност, като вече са му повдигнати 18 други обвинения.

Под ръководството на Божков участниците в групата са имали за задача да нагнетят напрежението по време на мирните протести м.г. на столичния площад „Атанас Буров“ (площадът с фонтана на президентството), да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите. За да прикрият користната си цел, са се смесили с протестиращите, съобщиха от спецпрокуратурата.

Заради опазването живота и здравето на хората се наложило да се използват СРС спрямо "лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние". Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността, заявяват от спецпрокуратурата.

Към наказателна отговорност освен Васил Божков са привлечени още няколко души, но не се съобщава техният брой. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови