Рашков: МВР е поело ангажимент към руското посолство да пази Паметника на съветската армия

Министърът е недоволен от полицаите, присъствали на боя в подлеза на СУ

Ружа Райчева 11 май 2022 в 17:40 14437 17

Снимка БТА/Минко Чернев

Вътрешният министър Бойко Рашков е недоволен от служителите на МВР, които са били на място, когато двата протеста на противници и поддръжници на изпращането на военна помощ в Украйна се сблъскаха в подлеза на Софийския университет.

"Ние в МВР сме критични и към едната, и към другата страна. В подлеза е имало полицаи, но там побоят бе нанесен на един гражданин. Имаме основание да не сме доволни от нашите служители, най-малкото, защото можеше да не се стигне до разбиването на главата на този гражданин, независимо дали обича, или мрази. (...) Едни пазят Паметника на съветската армия, други искат да го разрушат. Ние сме поели ангажимент към руското посолство и други мисии в нашата страна да се грижим за тези паметници и го правим", заяви Рашков по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. 

Вътрешният министър допълни, че МВР има нужда от допълнително финансиране в предстоящата актуализация на държавния бюджет, като на първи приоритет са възнагражденията на служителите, които дълго време не са били повишавани. Рашков обяви, че е получил съгласие от финансовия министър Асен Василев по въпроса.

"Никой от ръководството на МВР не поддържа друго становище от това, че действително трябва да се повишат възнагражденията. В момента на протестите - да пазят паметниците - са служителите на МВР, не армията. Те са непрекъснато ангажирани и получават по-ниски възнаграждения от служителите в затворите и много по-ниски от служителите на ДАНС. Имам огромното желание да им удвоя заплатите, но няма как да стане това, не е възможно в този момент", каза Бойко Рашков.

Освен нуждата от повишаване на заплатите на служителите, е остарял и автомобилният парк на МВР. По думите на Рашков един средностатистически служебен автомобил на МВР, е на не по-малко от 11 години, което е много за една служебна кола, която винаги е в движение. 

"В момента се обявяват поръчки, ще опитаме този път вместо да се купуват автомобили, да се вземат на оперативен лизинг", каза Рашков и добави, че очаква МВР да обнови автомобилния си парк с 500-1000 автомобила с приемането на актуализацията на бюджета.

Не е образувано досъдебно производство на депутатите, свалили украинското знаме от СОС

На 5 май по време на акция, обявена от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, двама младежи свалиха знамето на Украйна от балкона на кмета на София Йорданка Фандъкова с вишка. Полицията наблюдава отстрани, което предизвика много критики.

Вътрешният министър заяви, че тъй като в акцията са участвали народни представители от "Възраждане", основният ангажимент се пада на прокуратурата, тъй като МВР няма право да снема имунитет. 

"Не бягаме от отговорност, но сме предпазливи, защото чух изказвания, които не трябва да се правят според мен, защото това са наши служители - те бранят обществения ред и се борят доколкото могат с престъпността. Да се обиждат от екрана, че са били неграмотни и не-знам-си-какво, още като тръгна тази работа от руското посолство с боята и други неща... Някак си трябва по-внимателно, айде, аз съм министър, мога да понеса тези неща, но тези хора са от години там - не трябва така", каза Бойко Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

15

AAA

12.05 2022 в 05:53

Да го ду*а митрофанова ;)

-60

14

офф бее

11.05 2022 в 22:40

Тоа па...неграмотен, но разумен...

А Рашков може да удвои заплатите на полицаите много лесно. Упражнението се нарича умножение и делене. Делиш броя на служителите на 2 и умножаваш заплатите по 2. Това в милиционерските училища не го ли учат?! И без друго половината куки само слухтят и снасят на криминалите!

440

13

Pietro

11.05 2022 в 22:27

Вместо да пазят българите от бандитите, ще пазят руския полов орган насред София. Този дъмпстер Разумния май не е чувал за амерканските атомно бомби над Хоршима и Нагасаки? Точно те са накарали Япония да капитулира, а не солдатите с лаптите. Разумен е неразумен юрод, защото в България фашизъм не е имало. Този недоучил човечец, дето си губи времето да драска глупости, не е чувал също за милиардите на Лендлиза. Орките избегват да споменават огромна помощ от Щатите, но обективни ръски историци пуснаха книги за Лендлиза. Надявам се Путлер да не е поръчал да ги изгорят. В България никой червенармеец не загинал в битка, а 500 са били разстреляни от НКВД за престъпления - мародерства, убийства и изнасилвания.

210

11

Merc

11.05 2022 в 20:43

За сведение на неграмотниците :
Да , във Виена има паметник на Съветски войници. Но на територията на Австрия има загинали такива при военни действия. За разлика от България.
А и Австрия след 1938 годиа е част от Райха.
Питането в задачата е колко загинали съветски войници имаме на територията на България, убити при военни действия и кой на кого и кога обявява война ?
Слушам ви внимателно....
И не ми благодарете за попълването на пропуските в образованието ви.

1215

10

Lyubo

11.05 2022 в 20:24

За сведение на неграмотниците опазването на паметниците е предмет на междудържавни договорености.Доколкото знам няма никакъв проблем с паметника на съветската армия в центъра на Виена.
А до африканеца с вуду магиите: откога Русия е вражеска държава ? Или пак като през ВСВ бързаме да обявяваме войни. Дано резултатът не бъде същият !

1054

9

Ильо

11.05 2022 в 20:09

Тоя съвсем изтрещя ! МВР пази руски паметник от българите ! Закривай !

210

8

Merc

11.05 2022 в 20:08

Потните чичаци и лелки от "вГъзраждане" , БСП и "бАтака" тепърва ще се срещат с "народната любов".
Трябва да разберат , че носенето на колорадски лентички освен че е признак на малоумие , е опасно и за здравето им.