Рашидов: Знам какво значи да си идентичността на българската държава

Юлиан Христов 01 декември 2014 в 18:09 2849 1

Вежди Рашидов

"Знам какво е да си идентичността на българската държава" и с цитиране на собствени изказвания министърът на културата Вежди Рашидов опитва да защити бюджета за култура, който е най-ниският от всички останали министерства. 

От стенограмата на извънредното заседание на правителството става ясно, че, въпреки че е недоволен от бюджета, Рашидов не успява да си издейства 25 млн. лв. за училища. 

Той обяснява, че въпреки всичко е подкрепил бюджета, но цитира свое изказване в Брюксел.

Ние сме съгласували проекта за решение, но бих искал само да ви кажа защо миналия ден получих поздравления лично от господин Жозеф Дол. На това заседание в Брюксел направих едно изказване, което явно е направило някакво впечатление, тъй като когато кажем „в Европа“ и „култура“, то е все някъде по-настрани, по-назад. Не знам защо така се е получило във времето, но направих едно изказване, че и в Европа не е приоритет, тъй като ако няма Колизеум, ако няма Пантеон, ако няма Ватикана, ако няма Леонардо да Винчи, Микеланджело, няма такава Италия. Същото е с българската култура – ние, ако нямаме нашите значими личности от Хайтов до който и да е.

След това той нарежда и своето име до това на Микеланджело и Николай Хайтов, като заявява: 

Така че за мен е много важно, тъй като съм човек на културата и знам какво значи ти да си идентичността на българската държава, огледалото и да носиш само положителни дивиденти. Именно затова винаги бюджетът на културата, не знам защо, винаги е най-ниският в България от всички европейски страни и всички балкански страни – 0,4% от брутния вътрешен продукт.

В момента, в който обяснява, че са му нужни 25 млн. лв. за ремонт на училища, изявлението му е прекъснато от премиера Борисов за това, че всеки министър трябва да подходи с разбиране, и ако може да се лиши от пари в полза на свой колега, да го направи. 

След което премиерът иска мнението на Рашидов за това дали Симеон Дянков е щял да позволи кризата с КТБ:

Бойко Борисов: Ти поне, Вежди, ги познаваш. Дали Дянков щеше да допусне да се случи това нещо с КТБ?

Вежди Рашидов: Мисля, че не.

Бойко Борисов: Дали Цветанов щеше да прати жандармерията пред офисите, според тебе?

Вежди Рашидов: Мисля, че не.

Бойко Борисов: Не. Но това ни струва четири милиарда сега, това упражнение. Ако ги имаше тези четири милиарда, ако нямаше тази година и половина дупка, сега щяхте да разпределяте четири милиарда за образование, за правосъдие, за култура, за спорт, за туризъм.

Разсъжденията на Борисов продължават, а Вежди Рашидов опитва да довърши мисълта си. "В интерес на истината, за да Ви подкрепя, че кажа, че министерството, което оставихме с европейски пари над 40 милиона, аз го заварих с 12,5 милиона дефицит за една година. Това е истината. Но тук аз не говоря…", казва той, но Борисов отново го прекъсва, коментирайки провалени инфраструктурни проекти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови