Борисов към министрите: Все още ли някой иска пари?

Юлиан Христов 01 декември 2014 в 18:06 6714 6

Заседание на Министерски съвет

Снимка Сергей Антонов

Тежкото наследство, което министрите на Бойко Борисов са заварили в поетите от тях министерства, е основна тема на дискусия по време на извънредното заседание на Министерския съвет днес. 

На него беше приет проектът за бюджет за 2015 година. 

Въпреки че изразяват негодувание от орязаните си бюджети, министрите не срещат разбирането на премиера, който се опитва да ги убеди, че пари в хазната няма. Според него единственото, което може да се направи, е министрите сами да проявят солидарност като се откажат от част от парите си в полза на друго министерство. 

Борисов обяснява, че "разликата от падането и връщането ни тук на власт е 9 милиарда загуба за държавата". Той коментира Орешарски:

Псевдоекспертът – беше направен от медиите за експерт. Ето ти експерта. Експериментът е експерта. Все още ли някой иска пари?

След като финансовият министър Владислав Горанов представя основните параметри на бюджета, първи думата взима министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който не подкрепя бюджета, защото той вещаел финансова криза в МВР. Въпреки, че ведомството има най-голям бюджет от всички останали, Вучков иска обяснение от Горанов "защо МВР понася най-голямата щета." Той посочва, че министерството има неразплатени задължения от 70 млн. лв., има проблеми с бежанския натиск и техническото оборудване. 

Веднага след него думата взима военният министър Николай Ненчев, който предупреждава за това, че от армията и администрацията ще трябва да бъдат съкратени 4000 души, тъй като ведомството също е с орязан бюджет: 

Намалението с 77 милиона лева не би могло да бъде компенсирано от структурите извън Българската армия. Това означава, че неминуемо ще се наложи съкращаване числеността на наличния състав. Подобно освобождаване на личен състав би противоречало и на коалиционното споразумение, което подписахме, и по-конкретно в точка 19. В точка 6 от коалиционното споразумение, в което се декларира, че ние ще запазим числеността на Българската армия, уважаеми господин министър-председател.

Ненчев заявява, че МФ трябва да осигури необходимите средства за личния състав на МО.

Борисов недоволно отговаря, че вероятно всички изказвания на министрите ще са в този дух. Според него "Българската армия, полицаи и пожарникари да бъдат наясно, че когато търпят година и половина да се експериментира с тях, както и предполагам, че всички останали ще кажат, след това се реже живо месо. Това е, за съжаление, горчивата истина."

Той предлага на министрите да се разберат от какво могат да се лишат, за да дадат на друго министерство пари: 

Така че, освен за стенограмата и да се чуе, че не сте доволни и че ви трябват пари, искам като завършвате да казвате: „Предлагам да се вземат от Министерството на правосъдието 50 милиона и да се прехвърлят на Министерството на отбраната” или „От Министерството на вътрешните работи искаме да вземем от здравеопазването 85”. А не да прехвърляте на министъра на финансите, че не приемате бюджета. Не го приемате, но дайте вашият вариант.

Регионалният министър Лиляна Павлова обяснява, че макар че е недоволна от бюджета, ще го подкрепи. Според образователния министър Тодор Танев, "който пести от учителите после посяга на децата, което е дъното". Той говори за дупка от 19 млн. лв. "Тоест, 2015 за образованието е нещо като Илф и Петров – ням филм вече няма, говорещ още няма. Моля за тази дупка да помислим, която е за някакви преразпределения", обяснява той и изразява надежда, че ще получи "известна подкрепа в рамките на възможното". 

Здравният министър Петър Москов казва, че бюджетът за Министерството на здравеопазването е на 60% от исканите пари. Въпреки това обаче той подкрепя бюджета. Министърът на културата Вежди Рашидов заявява, че бюджетът за култура в България е най-нисък от всички държави в ЕС: 

Разбира се, всички разбираме, че сме в криза, всички разбираме, че трябва да устискаме коланите, но миналия ден аз лекичко казах с някаква ирония, че като спасим животните, е хубаво да спасим и творците. Само трябва да ви кажа, че са много належащи, в тежко състояние са и всички бази, театри, музеи. Над 25 милиона са ми необходими за основни ремонти на училища.

В отговор премиерът пак напомня на министрите, че "колегиално да се каже: "Искам да се вземат парите от Министерството на туризма или от Министерството на еди кое си“. Той упреква министрите да не се възползват от стенограмата, за да покажат колко смело могат да защитят бюджета на министерството си и обяснява: 

Аз не съм сложил Орешарски година и половина, за да загуби държавата девет милиарда. При нас беше 0,48 дефицитът. И тогава можеше да отидем до три и да похарчим пари. Ние не го направихме, ние показахме, че сме отговорни хора.

След което иска мнението на Рашидов, дали Симеон Дянков е щял да позволи кризата с КТБ:

Бойко Борисов: Ти поне, Вежди, ги познаваш. Дали Дянков щеше да допусне да се случи това нещо с КТБ?

Вежди Рашидов: Мисля, че не.

Бойко Борисов: Дали Цветанов щеше да прати жандармерията пред офисите, според тебе?

Вежди Рашидов: Мисля, че не.

Бойко Борисов: Не. Но това ни струва четири милиарда сега, това упражнение. Ако ги имаше тези четири милиарда, ако нямаше тази година и половина дупка, сега щяхте да разпределяте четири милиарда за образование, за правосъдие, за култура, за спорт, за туризъм.

Сега трябва да спрем по улея летежа, падането. Едва 2016-2017 г. трябва да мислим за градеж.

Разсъжденията на Борисов продължават, а Вежди Рашидов опитва да довърши мисълта си. "В интерес на истината, за да Ви подкрепя, че кажа, че министерството, което оставихме с европейски пари над 40 милиона, аз го заварих с 12,5 милиона дефицит за една година. Това е истината. Но тук аз не говоря…", казва Рашидов, но Борисов го прекъсва: 

Нали си спомняте Цикламата как се снимаше на Шумен–Белокопитово? Оказа се, че за там 40 милиона имаме да плащаме за снимките им, за да се довърши. 40 милиона! Туристите говореха колко им е важен пътят за Слънчев бряг. Едно нещо не е направено на Бургас-Слънчев бряг – нито отчуждителни процедури, нито проект, нищо, нула. Нито за Хемус, нито за Северна България, за никъде. А парите ги няма.

След като пита кой още иска пари, думата взима вицепремиерът Ивайло Калфин. От изявлението му става, ясно, че той е доволен от бюджета. Едно от нещата е вдигането на минималната работна заплата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови