Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Рашидов отчете спад на зрителите и повече разходи за театрите

OFFNews Последна промяна на 22 юли 2016 в 11:04 4322 5

Рашидов отчете спад на зрителите и повече разходи за театрите

Снимка БГНЕС, архив

Драстично увеличаване на разходите за издръжка на театри и музикални институти и спад на зрителите, отчете Министерството на културата.

Според министъра на културата Вежди Рашидов за първите шест месеца на 2015 и на съответно на 2016 г. показва, че при запазване на броя на продадените билети, съответно брой зрители, се увеличава субсидията, която министерството предоставя на театралните и музикални институти, съобщава БГНЕС.

Данните обаче свидетелстват, че МК е дало с пет милиона лева повече на театрали и музиканти, при около 50 000 по-малко зрители. За първите шест месеца на 2015 г. театрални и музикални представления са посетили 1 113 825 души, които платили 8,6 млн. лв. за билети. МК е отпуснало допълнителна субсидия в размер на 24,8 млн. лв.

За периода януари-юни 2016 г. зрителите са спаднали на 1 064 814 души, както и приходите от билети, които са 8,4 млн. лв. Субсидията от ведомството на министър Рашидов обаче е увеличена на 30,6 млн. лв. Той също така дава отделни примери за театри, които имат ръст на посещаемост и такива, които имат спад на аудиторията. Софийската опера и балет има по-голяма аудитория през първото полугодие на 2016 г., спрямо миналата година. Такова е положението и на Младежкия театър в София, както и в театъра в Пазарджик. Драстичен спад на зрителите се отчита в театъра във Враца, както и в Благоевград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови