"Когато един министър говори като скулптор..", или най-доброто от премиера в цитати

OFFNews 22 юли 2016 в 10:23 16885 7

Когато един министър говори като скулптор или най-доброто от премиера в цитати

В почти едночасово интервю за Нова тв премиерът Бойко Борисов взе отношение по наболели теми в световната политика и вътрешнопартийния живот на страната. От него стана ясно, че премиерът преосмисля кандидатурата на ГЕРБ за президент, който според него трябва да бъде обединител на нацията. Борисов заяви, че ако партията му не получи необходимата подкрепа на президентските избори, ще подаде оставка, за да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.

Какво каза още премиерът по актуални теми:

За президентските избори: Преосмислям го (кандидатът за президент, бел. ред.), защото в случая вече не касае човек дали е с много образование, или с много титли, или с какво ли не друго още. Думата е да бъде приет от всички, когато бъде избран. Моите уважения, но ако колегата Кънев искаше да направим нещо заедно, и то не е минало. Аз ще ги забравя тези неща, които говори, защото те не са верни. Аз в последните два месеца имам две писма от Департамента, за които ми благодарят за работата, която имаме, без да ги карам да пишат такива неща. Изглежда инстинктивно разбират, че някой ме атакува по тая тема и те държат на мене. Защото, когато е трябвало да се прекратяват или да се взима отношение по тежки въпроси, свързани с енергийната зависимост... В момента ние реално сме направили диверсификацията в газопреносната мрежа...

... Ненчев, с риск да ми се разсърди, вчера, след като се видяхме с армията, и той самият ми каза човекът: Бе, дай да седнем и нещо да мислим за тези президентски избори, защото – и той го осъзнава, и хората го осъзнават, че всъщност какво означава един президент да е социален? Ми аз, министър Калфин ми беше вицепремиер, ръководеше социалното министерство с 200 млн. извън бюджета повече подкрепихме българските пенсионери. Това изобщо не зависи от социалната политика от президента. Или какво значи президентът да е гарант за Европейския съюз и НАТО? Той има право само да върне един закон за един месец в парламента и той да се прегласува.

За Турция и световния ред: Светът е погълнат от напрежение. Огромен отрицателен заряд. Наказанието и на лекоатлетите от Русия ще доведе до голяма ескалация на напрежението, защото моят прочит е, че това би засегнало и Световното първенство по футбол... Нищо не виждам в обозримо бъдеще, дори в средносрочен план, което да успокои света. Сиреч, ако трябва да съм малко гадател или оракул, ще кажа – хороскопът на света е лош, и то много лош. Малко по-дълга е темата, но аз за кмета на Трън и другите неща бързо ще свърша, така че...

Няма разумен политик, който да подкрепи военен преврат, където и да е. Да изкарваш танкове, самолети, срещу който и да било, не е правилно, няма и кой да го подкрепи... 

Затова и в нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха... Стреля се със самолети, с танкове по цивилни сгради. Това е неприемливо за никой. Макар че, в 4 часа през нощта България в наше лице - в лицето на външния, военния министър, службите, аз го оповестих, всяко изречение сме гледали в това, което транслираме към света. И ако го върнете, ще видите, че ние сме първите, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие след преврата. Защото тези, които го поддържат президента Ердоган и считат, че мерките, които взима са адекватни, правилни и отговарят на заплахата, която е имало към живота му и държавата, дават за пример какво се случи в Афганистан с техния президент. Помните го, удушиха го. Впоследствие в Ирак техният президент Саддам Хюсеин го обесиха. В Либия президентът Кадафи го застреляха. Ако беше успял превратът, какво щеше да се случи с Ердоган? С една дума, тази жестокост, с която видно се действа и се накърняват правата на човека там, са водени именно от тази хронология, която следва в Азия...

Давам примери с държави, с които лидери общуваше целия свят, до момента, до който им прекъснаха житейския път (в отговор на въпрос защо дава примери с диктаторски държави, бел. ред.)

За кмета на Трън и на какъв принцип се избират кандидатите на ГЕРБ: Първо ги избират местните организации. Искам да подбера дума, която да не го оприлича този човек. Заради вашите зрители - какво съм направил по случая: Истински – сега да кажа, че съм се възмутил, но така се подразних като го слушах, като каза, че щел да съди телевизии, нямало да говори... Първо, ти си публична фигура – като те питат дали ти е удобно или не, ще излезеш да кажеш какво мислиш. Не след пет дена да обясняваш кой е луд кой не е. На всеки може да му се случи някаква неприятност, свързана с пътно-транспортно произшествие. Всеки, който кара кола, му се е случвало да има инцидент и знае колко бързо става. Посипи си главата с пепел, иди при тази жена, направете всичко възможно, ако щеше и партията да даде пари да го лекува това дете, да се грижи за него. Не искам да го чувам и да го виждам. По-тъпанарска позиция...

Имайте предвид, че там, откакто свят светува, там в този регион, са изцяло червен регион беше. Той веднъж го сваляхме като кмет, правихме предсрочни избори в Трън, след това му минаха съдебните процеси. И понеже истински се възмутих и хората си казват: „Бе, сега той не може да не знае кмета на Трън“. Ние имаме стотици кметове. Важното е, че когато съм разбрал, помолих главния прокурор, разбра ме, прехвърли делото от Трън в Перник и ще се проведат сега на ново всички възможни експертизи, които трябва да се направят.

За съдебната реформа и за Волен Сидеров: Ще получа 3000 лв. за това, че ме е наклеветил, а трябва да платя 35 хил. лв. - 2/3 от годишната си заплата, разходи... Сега ще правя голямо „Извинявай, г-н Сидеров! Извинявайте, че сте ме обидил! Моля, да ми простите, да видиме не мо'ем ли да се оправим. Как можах да си помисля, че ме обиждате..?" Сиреч.., да, настъпих съдебната система аз.

За асфалтираните дървета в София и за корупцията в ЕС: Има тъпанари, сега. Какво да направя? Като виждат дърво, защо отиват да асфалтират до него? Знае, че ще минат хората да го видят. Какво да кажа? Ще кажа нещо за материала, след това ще ме вдигнете на балон. Какво да кажеш? Осигурили сме финансиране, асфалтирали сме, за да ходят хората по равно, не по счупените плочки, направихме и оня ден метро, четири пъти по-евтино от най-евтиното в Европа, където се строи метро. Красота! По-добре да прокапе (в отговор на водещия дали няма да прокапе, бел. ред.), но това са разлика от 100 млн. лв. За 100 млн. лв. ще направим още две такива станции. Давам го за Европейския съюз, като говорят за корупция, да огледат малко цените и там. Давам им задачка и на тях.

За Вежди Рашидов и скандала с БНТ: Абсолютно недопустимо, за това му се обадих, казах му, че той не е скулпторът Вежди Рашидов, а е министърът. И когато един министър говори като скулптор, защото художниците и скулптурите имат други изразни средства и за тях емоционалното им състояние е водещо, за това са творци, министърът трябва да си мери думите. И го накарах да направи пресконференция да се извини, аз дори от негово име се извиних неколкократно. Но като знам какво препати човекът, съм малко по на негова страна в чисто човешки план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

7

И сега, един кратък виц, черен хумор. По действителен случай:
- Вежди Рашидов е министър на културата.
:D

29217

6

Лопе де Вега

22.07 2016 в 15:57

Има ли преводач от бойковски на български?

Поздрав!

12439

5

Данаил Минчев

22.07 2016 в 13:22

Ще получа 3000 лв. за това, че ме е наклеветил, а трябва да платя 35 хил. лв. - 2/3 от годишната си заплата, разходи... Сега ще правя голямо „Извинявай, г-н Сидеров! Извинявайте, че сте ме обидил! Моля, да ми простите, да видиме не мо'ем ли да се оправим. Как можах да си помисля, че ме обиждате..?" Сиреч.., да, настъпих съдебната система аз.

Някой може ли да ми разтълкува тази мисъл. Как така спечелила страна плаща разходи по дело? Те винаги се поемат от осъдената страна.

Апропо,... Не е вярно... Не е настъпвал съдебната система... Настъпвал е мотиката... многократно.

По-тъпанарско интервю...

13709

4

Маргарит

22.07 2016 в 11:43

Говори почти като Йода. Само че го води с едни гърди! И няколко милиарда.