Райчев: Законът ''Магнитски'' е неморален - не дава доказателства на българското правосъдие

Вляво не се случва нищо ново. Това е агония, която влезе в още по-нова грозна фаза, заяви социологът

Райна Рубенова 13 февруари 2023 в 10:31 5928 9

Андрей Райчев

Снимка БГНЕС/Архив

Андрей Райчев

Може да говорим за морал и можем да говорим за интереси. Аз не искам да говоря за морал – законът "Магнитски" е неморален. Някакъв човек, и то чужденец, идва и казва – вие сте крадец, корумпиран и т.н., без да дава на българското правосъдие някакви доказателства. Да речем, за един от посочените се казва: "Той има 5 млн. лева в офшорна сметка". Щом си толкова сигурен, значи можеш да я предадеш. Но не, само казват и край.

Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев и напомни за българската басня, в която агнето е виновно за това, че вълкът е гладен. "Всички разговори за морал, които чувам в пространството, са съвършено излишни. За сметка на това е интересен разговорът за полза – а той има два смисъла", каза той. По думите му първият смисъл на санкциите е, че "изплашват до смърт" българските политици:

"Санкциите не действат спрямо наказаните, те действат спрямо другите – те са изплашени. Смисълът е съвсем ясен: "Ако не ме слушаш внимателно, ще ти се случи това". Но това не е за преди изборите, а за след изборите. Съветите, които ще получават в едно посолство, така да го кажа, няма да се неутрални."

Андрей Райчев е на мнение, че вторият смисъл е на санкциите е експериментален - да се провери как българите ще реагират на втори пакет санцкии по "Магнитски". "Според мен експериментът е интересен. Обзалагам се, че Америка губи от това", заяви социологът.

Според системата на bTV за допитване до хората Holler 59,4% от българите не вярват, че ще има последици от санкциите, 38,3% мислят, че ще има, а 2,3% остават неутрални по въпроса. Политологът Иво Инджов е на мнение, че политиците са уплашени, защото за тях ще има последици. "Бойко Борисов панически се дистанцира от Владислав Горанов. БСП по комсомолски бранят Овчаров и другите двама, свързани с енергетиката. Най-адекватна е позицията на ДПС, които бранят Делян Пеевски“, заяви той.

Политологът и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Стойчо Стойчев коментира, че не разбира защо американското правителство не оповести кои са "настоящите деятели на корупцията". Той посочи, че Владислав Горанов е бил освободен като министър на финансите заради съмнения за връзки с Делян Пеевски: "По тази линия Владослав Горанов беше санкциониран от Бойко Борисов преди три години. Ако е замесен в корупционни схеми, една партия може да го освободи и да се дистанцира. Който трябва да го разследва – да го разследва."

На въпрос за процесите в лявото политическо пространство Андрей Райчев отговори:

"Вляво не се случва нищо ново. Това е агония, която влезе в още по-нова грозна фаза. Очевидно преди тези избори няма да има развръзка, ще направят някаква дублираща структура, но това не е от значение. Основният процес е този, който наблюдавахме със СДС след Иван Костов - неспособност да се ориентира в новата ситуация, загуба на чувството за самосъхранение в партията. Левицата навлезе в просто нов, по-кризисен етап. Нищо хубаво."

Райчев добави, че БСП, подобно на случващото се с левите партии в цял свят, от "партия на труда" е станала "партия на маргиналното". По думите му това е загуба на идентичност. "В левицата ще победи не този, който вика най-силно, а този, който защити труда", каза още Андрей Райчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

12

dolivo

14.02 2023 в 10:48

Шмализатор, пропуснал изцяло причините за Магнитски. Разбира се, че няма конкретика.

Те си имат собствени доказателства и източници на които вярват, тяхното разузнаване.

Тези анонси по Магнитски, са ясно съобщение каква политика искат, ако искаш да правиш бизнес с тях. Толкова.

Срамота е да искаш доказателства. Намери си ги сам. Свърши си работата.

Ако бяха дали нещо конкретно, щеше 1) или да се интерпретира като намеса във вътрешните ни работи, 2) веднага щеше да се включи органа на чадъра и изчистването, за да се премахнат улики или хора източници.

Тея хора не я играят тая игра от вчера.

******* навъсен социолог, да му порастнат топките, и да вземе да търси отговорност, вюесто някой да му върши работата.

1915

11

Читателка

14.02 2023 в 07:40

Този Бърборко хабер си няма от писането на закони !! Кой закон дава доказателства - законът е да покаже кое трябва и кое не трябва!!! Нима един закон като този за Данъка върху доходите ми показва как господин Бърборко се е осигурявал на минимална работна заплата и така си спестявал скромна сумичка всеки месец????

1236

9

БотоксПутю

13.02 2023 в 18:11

На този "моралист" ако му вържат ръцете и две думи няма да може да каже.

900

8

нещото

13.02 2023 в 16:34

Този защитава статуквото!!! Г-не "неморално" че 30 години няма 1 осъден за корупция от висшите етажи на власта!!!!
Сега плачеш като девица за х.....!!!!

-1650

7

ob1

13.02 2023 в 16:33

Тоя "социолог" беше един от кохортата, която предричаше разгромна победа за тиквата, нали? Айде да ми спести смешния си плач за морал!

10935

6

borisboris

13.02 2023 в 14:45

Неморално е и да лижеш политически ****** и да разпространяваш лъжи, но колкото и да е странно някои го правят.

9347

5

Анализи

13.02 2023 в 13:35

Май и този се притесни с неговите голф игрища. Кохортата го включи в безсмислени обяснения.

645

4

wakeup

13.02 2023 в 12:19

Това неконтролируемо размахване на ръце, това безумно въртене на очите във всички посоки, заедно с абсурдните тези очевидно показват дълбокото личностно разстройство на тази персона,която отдавна се подвизава в услужливите медии. Колкото повече ни натискат западните партньори да си свършим работата с корупцията толкова по - френетично ще става поведението и приказките на такива като него
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки