Радев заговори като Костадинов: Чужди посолства определяли политиката, референдум трябвало да има

Президентът се оплака, че визитата на Зеленски не е била съгласувана с него

Йорданка Веселинова 10 юли 2023 в 11:01 7304 19

Костадин Костадинов и Румен Радев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Костадин Костадинов и Румен Радев в президентството по време на консултациите за излъчване на правителство от 49-ото НС

Президентът Румен Радев се оплака, че не е бил уведомен за поканата към украинския президент Володимир Зеленски, а визитата му не била съгласувана. По думите му той е научил за посещението по-късно, с което кабинетът "Денков" нарушил протокола. 

"В тази ситуация най-лесно беше да не провеждам такава среща, но не е добър сигнал за България", допълни той по време на изненадващо дълъг коментар пред журналисти тази сутрин.

Радев пое тезите на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и заяви, че не било ясно чии интереси защитават политическите партии. След това той сам отговори на този си въпрос и заяви, че партиите "безпрекословно следват позициите на големите държави", защото нямали свое мнение и позиция.

Президентът заяви, че през есента миналата година отказал да подпише декларация за присъединяването на Украйна в НАТО с аргумента, че това няма как да се случи преди края на войната. (Във въпросната декларация на президентите срок за приемането на Киев в Алианса нямаше - б.а.)

"На нашите управляващи голям проблем е, че нямат свое мнение и нямат своя позиция, а национално отговорното поведение изисква да имат такава", каза той.

Радев подчерта, че политическите партии вече приемали позицията му и в декларацията на Народното събрание за членството на Украйна в НАТО е заложено, че това ще се случи след края на войната. Впрочем, това не е само негова позиция - нито е било предлагано, нито е било обсъждано сред страните членки присъединяване на Украйна преди края на войната.

Запитан дали се притеснява от импийчмънт, той отговори лаконично: "Да заповядат".

Държавният глава не пропусна да разкритикува и решението на парламента за новата военна помощ за Украйна. Замяната на оръжията щяла да се забави с години.

Относно референдума на "Възраждане" срещу еврото, който парламентът отхвърли в петък, Радев заяви, че партиите се преструват, че подписите на половин милион души не съществуват:

"България трябва да влезе в Еврозоната, когато е готова, а не когато ни се иска и не на всяка цена. Когато изпълним критериите за дефицит и инфлация... за мен не е добре политици в парламента и извън него да се правят, че подписите на половин милион българи не съществуват. Това не е добре. Когато са изпълнени законните изисквания, тези подписи са събрани, то е редно да се проведе референдум".

Той добави, че решението на НС издавало пренебрежение и страх. Радев обаче се обяви срещу заложения срок от 20 години за отлагане на референдума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

19

БотоксПутю

12.07 2023 в 22:36

Този с остриганата глава като на трудовак от времето на ранния соц да каже кой го предложи за кандидат президент? Хем алчен за власт, хем лукав и коварен.

1000

18

PaulPierce

10.07 2023 в 19:57

Очевидно не са съгласували с него, за да не дадат на приятелите му от Кремъл възможност за атентат

1220

17

хr4

10.07 2023 в 19:29

Тоя ме гнус и да го чета вече, да не говорим за слушане и гледане. Една журналстка(да ме прощава, че не запомних коя) го беше написала много добре-"Когато се срещнат Зеленски и Червенски, става кафяво". Мунчо, колкото и да замазваш резила си , нали ти е ясно с какво мажеш?!?
Страшно жалък палячо!

723

16

user4eto

10.07 2023 в 16:19

Фатмак русоробски, на теб може да не ти е ясно чии интереси защитават, но на нас Е ЯСНО чии интереси защитаваш ТИ.
И това не са нашите национални интереси, а тези на кремъл.

радев, позорен национален предател!

645

15

wakeup

10.07 2023 в 15:31

Незабавен импийчмънт на радев и еднопосочен билет за Митрофанова и вся астальная сволоч

4638

14

Того

10.07 2023 в 14:07

Да се съгласува посещението на Зеленски с Радев е все едно да се съгласува с Путлер, няма как да стане. Президента наш е срам за България.

12407

13

Bad Horse

10.07 2023 в 14:07

Както е казал поета: "радиото прави така че глупостта може да се чуе, а телевизията прави така че може и да се види"

Никой не те накара, мосю льо президон - сам излезе неподготвен на ринга срещу Майк Тайсън. Сега промоутърите виновни, че не го предупредили...

12407

12

Bad Horse

10.07 2023 в 13:44

Толкова не съм се срамувал и когато за 3-ти път сложихме Б.Б. за премиер. Защо пред света ни представят тези боклуци, ве? Толкова ли не можем да си сложим начело на държавата един човешки изглеждащ човек?

Изненадали го? Вземи да ни изненадаш и ти малко с изказване което не предизвиква псувни от народа, който уж те е избрал.

ПП и ДСБ, от сега си подготвяйте човека за 2025-та! Да не ни извадите пак някой непознат на никого професор...

1935

11

Муню

10.07 2023 в 13:33

Е, много ясно, че няма да се съгласува точна тази визита с проруския ни президент.
Посра се на срещата, сритаха му задника и сега квичи , че не му казали по-рано, та да хване гората. Срам не ами .......
Радев - мекото юмруче!!!

345

10

Джендо Джедев

10.07 2023 в 13:32

То не 400,000, ами 4 милиона да се подпишат под нещо, което е противозаконно - все тая!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки