Няма да има референдум за еврото

Основният аргумент против него е, че България вече е подписала договор за влизане в еврозоната. От "Възраждане" настояват, че няма срок за това

Ружа Райчева 07 юли 2023 в 14:28 5870 14

Петър Петров от

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Петър Петров от "Възраждане", след като се развика на Стою Стоев от трибуната и му изключиха микрофона

След петчасов дебат парламентът окончателно отхвърли инициативата на "Възраждане" за провеждане на национален референдум с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?". Стигна се до скандал, след като Петър Петров от "Възраждане" се разкрещя от парламентарната трибуна на председателя на правна комисия Стою Стоев от ПП-ДБ. 

От 212 гласували "за" бяха 68, "против" - 98, а 48 се въздържаха. Предложението подкрепиха "Възраждане", БСП, "Има такъв народ" и независимият депутат Радостин Василев. "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС гласуваха против, а от ГЕРБ се въздържаха. Двама от ПП-ДБ гласуваха "за", а един се въздържа. След края на пленарния ден ще стане ясно кои са те. 

Инициативният комитет за събирането на подписка за референдум беше съставен на 10 януари 2023 г. Бяха събрани малко над 604 000 подписа. Впоследствие ГРАО постанови, че 476 000 подписа са валидни.

Днес Деян Николов от "Възраждане" представи инициативата в Народното събрание и изтъкна, че според закона референдумът задължително трябва да се проведе. Той заяви, че ПП-ДБ акцентират върху част от закона, която гласи, че гражданите не могат да бъдат питани за въпрос, по който има вече сключен договор или споразумение. 

В сряда имаше тричасовото обсъждане на референдума в правна комисия, в което участваха конституционалистите доц. Наталия Киселова, проф. Пламен Киров, д-р Борислав Цеков, специалистът по европейско право д-р Христо Христев и гуверньорът на БНБ Димитър Радев. Доц. Киселова и проф. Киров заявиха, че тъй като подписите са събрани и валидни има аргументи за неговата допустимост.

Според д-р Цеков с предложението за референдум с определена дата се прави опит за едностранна промяна на едно безусловно задължение, което е влязло в международен договор. Изказаха се становища, че приемането проекторешението на "Възраждане" противоречи на определени разпоредби в българската Конституция, което го прави противоконституционно, както и че парламентът е компетентният орган, който може да се произнесе по въпроса и че независимо от подписите може или да приеме, или да отхвърли инициативата на "Възраждане". 

Днес в пленарната зала Деян Николов настоя, че не парламентът може да решава дали да се проведе референдум или не, а Конституционният съд (КС). Неговият аргумент е, че България не е ратифицирала договор, в който срокът за това кога да влезе България в еврозоната е описан.

По думите му това означава, че България участва в еврозоната с дерогация на датата на присъединяване - такава имат държавите членки, за които ЕК е решила, че не отговарят на условията и критериите за еврозоната. Деян Николов акцентира, че това е различно от дата за влизане в еврозоната.

"Този акт за това кога да влезем в еврозоната не се е случил. Не потъпквайте демокрацията, наричайки се демократи. Законът за референдумите не дава на нас като депутати да решаваме. Законът гласи, че НС приема решение за провеждане на референдум, след като сме в хипотезата на събрани над 400 000 подписа", призова той депутатите. 

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини ПП-ДБ, че не са демократи и че се крият зад европейски ценности. Той посочи, че Дания е провела референдум за еврото и го е отхвърлила. Бранимир Балачев от ГЕРБ каза, че в правна комисия са се изказали много компетентни по темата експерти и затова от ГЕРБ са решили, че им трябва време да преценят за или против са предложението са. 

"Да, подписите са налице, бяха внесени и приети. Смятам обаче, че така зададеният въпрос не е конституционно съобразен, защото противоречи на определени български закони", каза той и обвини "Възраждане", че използват страховете на българите от потенциална финансова нестабилност. 

Деян Николов му отговори, като отново посочи, че в Закона за референдумите е записано, че в хипотезата на над 400 000 подписа "НС приема решение за провеждане на референдума" и че вече само КС може да реши дали референдумът е конституционен или не. 

"Възраждане" за доклада на правната комисия: "Не ви е срам да ни предлагате този парцал" 

Стигна се до скандал в пленарната зала, след като Петър Петров от "Възраждане" буквално се разкрещя на председателя на правната комисия Стою Стоев, защото в доклада за заседанието в сряда има само по едно изречение включено от становищата на доц. Киселова и проф. Киров. Той нарече доклада на правната комисия "парцал" и повиши глас до степен, че се наложи да му изключат микрофона. 

"И вие ще сте ни председател на правната комисия! Радвам се, че ще има ротация. Не ви е срам този парцал да ни го предлагате тука да гласуваме!", развика се той. 

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" (ИТН) каза, че от ИТН са убедени, че колкото по-бързо се влезе в еврозоната, толкова по-добре. Той обаче е на мнение, че българите мислят като него и затова очаква, че ще гласуват съответно, ако се проведе референдумът. "Като убеден демократ смятам, че ограничаването на правата на българите е много лоша практика у нас", каза той и призова да се уважи волята на подписалите се.

Георг Георгиев от ГЕРБ каза, че поставеният въпрос противоречи със Закона на референдума, в който пише, че референдум може да се проведе преди България да поеме ангажименти по международен договор. Той посочи, че през 2007 г. България се е съгласи да влезе в ЕС и да стане член на еврозоната.  

Тошко Йорданов от ИТН предупреди ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС не бива да работят срещу референдума на "Възраждане", защото така им наливат масло в огъня и им дават електорална сила. Той каза, че въпреки че е за еврото, е на мнение, че референдумът е демократична процедура и че трябва КС да реши дали да се проведе или не. 

"Ще вкарате "Възраждане" на бял кон в следващия парламент като нарушавате закона, защото КС ще върне този референдум. Уважаеми българи, тези в залата ви мислят за тъпаци!", каза той. 

Гроздан Караджов подкрепи тезата на Йорданов и добави, че ако депутатите отхвърлят референдума, ще убедят българите, че ги е страх от него. 

Надежда Йорданова от ПП-ДБ каза, че има две условия, които трябва да бъдат едновременно налице, за да може НС да вземе решение за насрочване на референдума. Тя каза, че на въпроса: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043?" вече не е ли отговорено като България се е подписала в международния договор през 2007 г. 

"Дерогацията за влизане в еврозоната означава, че сме се задължили да приемем еврото, когато успеем да изпълним изискванията на ЕК. (...) Предвидени са поредица от действия, които са задължителни за всички държави членки", каза бившият правосъден министър. 

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев каза, че фактът, че има енергия да се води такъв дебат, означава, че поддръжниците на еврото не са си свършили работата. Той обеща, че ако се проведе референдумът, ще обиколи цялата страна, за да убеди хората, че е добре да влезем в еврозоната. 

Кристиан Вигенин е единственият депутат от БСП, който взе отношение по темата. Той каза, че харесва ли им или не, депутатите трябва да приемат процедурата за референдума. Той каза, че БСП не смятат, че предложеният референдум противоречи на договора на България за членство в ЕС. 

Явор Божанков от ПП-ДБ каза, че "Възраждане" с нечисти цели използват демократичната процедура на референдума. Той каза, че депутатите са длъжни да отхвърлят референдума, защото е в нарушение на международни договори. Явор Божанков каза, че има над 1000 подписали се мъртви души. Ангел Георгиев от "Възраждане" взе думата за лично обяснение и му отвърна, че неговата баба се е подписала за референдума и че инсинуациите на Божанков са обидни. 

Даниела Божинова от ПП-ДБ изненадващо гласува в полза на референдума. След изказването ѝ "Възраждане" я аплодираха, а Ивайло Вълчев от ИТН я похвали, че не идва с предварително подготвена позиция и че има смелост да мисли самостоятелно. 

Йордан Цонев е единственият депутат от ДПС, който участва в дебата. Той каза, че е за влизане в еврозоната, но че референдумът е демократична процедура. Цонев каза, че трябва на гражданите добре да се обяснят ползите от еврото и че във вакуума на общественото объркване се е образувал страх, от който "Възраждане" се възползват. 

Накрая на обсъждането лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че дебатът е бил за самия референдум, а не дали трябва да се състои. Той каза, че противниците на референдума пренебрегват подробността, че в договора никъде няма дата. По думите му се е видяло кой защитва българския национален интерес и кой не. 

Финално думата взе Даниел Лорер от ПП-ДБ който призова "Възраждане" да се извинят 476 000 пъти да се извинят на българските граждани, защото са ги излъгали с този референдум. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

17

Анализи

07.07 2023 в 23:12

България ще върви напред или ще се занимава с предателите от Възраждане.

788

12

jorj

07.07 2023 в 17:04

Вместо НС да се занимава с идиотщините на кремълската ФАШИСТКА ПОДЛОГА, забранете фашистката му партия, докато не е късно!
 
X

Да помогнем на украинските деца!