Радев ще наложи вето на антикорупционния закон

OFFNews 15 декември 2017 в 15:11 6514 1

Как едно съдебно решение уличи държавата в произвол

Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето върху антикорупционния закон, който в момента се гледа на второ четене от парламента. Основните критики на държавния глава са във връзка с това кой ще назначава членовете на новата атикорупционна комисия. Според него сега приетите текстове водят до дисбаланс на властите. 

Президентът Радев се изказа остро и за отхвърлянето на ветото му върху мораториума за финансиране на иновативни онколекарства. Държавният глава нарече вчерашното решение на парламента цинично и брутално и заяви:

Вчера се посегна на последното – на надеждата и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден на заседание на МС, в рамките на около час, на масата се извадиха 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти, да, основно пътища, едни фирми ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и по-болни.

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че е готов да обсъжда евентуално преразглеждане на мораториума върху финансирането на нови лекарства, но в същото време изрази резерви с аргумента, че има лобистки интереси в полза на новите молекули, съобщава БНТ.

Борисов, също както Цветанов от парламентарната трибуна, посочи пример от личния си живот: 

Майка ми, Бог да я прости, умря от рак. И ние със сестра ми си продадохме каквото имахме тогава, за да купуваме по 8000 хиляди долара молекула - някакво свръх ново лекарство. На втората седмица жената си умря. Не искам да си играят със здравето на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови