Радев пред 'Катимерини' за рестарта на нефтопровода Бургас- Александруполис

OFFNews 16 февруари 2023 в 11:01 1814 0

Румен Радев

Снимка БГНЕС/архив

Президентът Румен Радев даде интервю за гръцкия вестник „Катимерини“

България и Гърция споделят обща отговорност не само за енергийната диверсификация, но и за европейското бъдеще на нашия регион.

Това заяви президентът Румен Радев в интервю за гръцкия вестник „Катимерини“, съобщиха от "Дондуков" 2. Държавният глава е на посещение днес в гръцката столица Атина, по време на което България и Гърция ще подпишат два меморандума за разбирателство за строежа на петролопровод между Александруполис и Бургас, както и за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

В интервюто си за „Катимерини“ Румен Радев определи двата документа като „решителна стъпка в усилията за подобряване на енергийната сигурност на Европа“. Поемаме пълната отговорност да превърнем тези възможности в реална видима промяна за гражданите ни, както вече направихме с пускането в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България през октомври 2022 г., което има голям принос и за енергийната диверсификация на региона, подчерта президентът.

Държавният глава отбеляза също така, че продължава работата по изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, който следва да бъде завършен до края на 2023 г. и да се превърне във „врата към световния пазар на втечнен природен газ“.

Като държави членки на ЕС и съюзници в НАТО България и Гърция носят отговорност за укрепване на регионалната сигурност и стабилност, посочи още държавният глава.

Президентът подчерта, че чувствителността на българското общество към историческата роля на Русия за Освобождението на България не променя факта, че страната ни осъжда агресията и войната на Русия срещу Украйна. България ще продължи да оказва подкрепа на Украйна в рамките на своите възможности и на украинските бежанци на българска територия, но наближава „тъжната годишнина от началото на тази брутална война, която донесе ужасни страдания, смърт и пълно опустошение в Украйна, с опасни последствия в световен мащаб“. Затова по думите на президента е крайно необходим колективен натиск, за да се сложи край на тази трагедия и да се спре безсмисленото насилие, като се избегне ескалация, колкото е възможно по-скоро. „Вярвам, че подкрепата за Украйна трябва да върви ръка за ръка с активни усилия чрез дипломация и други ефективни механизми, за да се спре тази изтощителна война“, подчерта още Румен Радев.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония държавният глава припомни, че България винаги е подкрепяла страната в най-трудните за нея моменти и че всички страни от нашия регион определят като своя цел присъединяването си към Обединена Европа. „Започването на преговори за присъединяване към ЕС изисква обаче определена европейска зрялост, изпълнение на редица критерии, сред които спазването на човешките права е задължително“, подчерта Румен Радев.

По думите на президента през последните месеци сме свидетели на неуспех на заявените амбиции на РСМ за европейска интеграция, след извършените редица престъпления от омраза срещу местни българи. „Палежите и стрелбата срещу български културни клубове в РСМ и насилието над българи в страната разкриват ситуация, която е по-близка до мрачното минало на Балканите, отколкото до тяхното европейско бъдеще“, посочи държавният глава.

Румен Радев напомни, че както България, така и РСМ са приели предложението на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз, което предвижда определена преговорна рамка за нашата съседка. За да започне пълноценно преговори за присъединяване, РСМ трябва да завърши договорените конституционни промени и да впише българите в Северна Македония наравно с другите държавотворни народи, изброени в нейната конституция. „Без тази стъпка преговорите не може реално да започнат“, заяви държавният глава в интервюто. Затова според президента политическото ръководство на РСМ трябва да бъде насърчено, за да предприеме смели стъпки за демократизация на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови