Радев помисли, че Марешки се шегува. Няма да има референдум за НАТО

OFFNews 03 май 2018 в 17:30 20363 6

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

"Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно тази тема. България е част от НАТО."

Така президентът Румен Радев коментира предложението на партия "Воля" за свикване на референдум за излизане на страната ни от НАТО.

НАТО е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове, но аз винаги ще продължа да повтарям: не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия, каза Радев.

По-рано днес Радев заяви на съвместната си пресконференция на "Дондуков" 2 с австрийския президент Александър Ван дер Белен, че „България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия".

С моето посещение в Русия през втората половина на май, с посещението на президента Макрон почти по същото време и посещението на руския президент във Виена в началото на юни, ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия – да се търсят всички възможности за поддържане на отворен диалог и за развиване на проекти от взаимноизгодно значение, каза Радев.

Необходимо е не само да продължим дипломацията на посещенията, но да продължим и диалога с Русия. Нашата позиция е много близка до тази на България. Президентът Радев ще посети Москва през тази година, а президентът Путин най-вероятно в началото на юни ще бъде във Виена, заяви Александър Ван дер Белен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

4

Новак

04.05 2018 в 04:59

Sotto, не мисля, че такъв ще бъде резултата - даже ще бъде обратното. В момента НАТО изглежда безалтернативно за нашата сигурност - точно както Варшавския договор изглеждаше преди време. Въпросът е дали това е наш избор или геополитическо стечение на обстоятелствата? Според мен е второто.
Но точно в момента мисля, че това е измислен дебат започнат от Цвък като атака срещу Президента. А сега Марешки играе ролята на мюре. Пробват кой как ще реагира и дали някой ще каже нещо грешно. Като гледам Радев към момента се опазва. Не мисля, че референдум за НАТО има нещо общо - по-скоро трябва да се ослушваме дали нещо не се краде в момента та ни дават дъвка за отвличане на вниманието.

20699

2

Новак

03.05 2018 в 20:41

А къде е Дайнов, който твърдеше, че ако Радев посети Русия след това ще бъде канен само в Африка? Сега излиза че Макрон ще бъде канен само в Бурунди, а австрийския президент само в България.
А иначе евентуален референдум ще покаже, че болшинството си иска НАТО, въпреки че това какво ние мислим изобщо няма никакво значение. Та референдум ще покаже това, което трябва да покаже.