ДПС за идеята на Марешки: Едните партньори на ГЕРБ искат да излезем от ЕС, другите - от НАТО

Цветанов обяви, че няма как България да излезе от НАТО

ОFFNews 03 май 2018 в 13:29 23318 2

България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО.

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод намеренията на лидера на "Воля" Веселин Марешки да инициира референдум за излизане на страната от алианса. Цветанов подчерта, че подобни "анонси" водят до определени спекулации и внушения.

По думите му НАТО е част от националната сигурност сигурност на страната ни. "Ако някой днес може да гарантира националната и териториалната сигурност, това е само участието на страната ни в НАТО. Всичко останало са възможни хипотези и много тежки сценарии", обясни той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ призова Марешки да не обвързва политиките на ЕС с НАТО, както е направил в изказването си. 

Цветанов каза още, че предстоят много интересни избори за европарламент. "Те ще бъдат много ясен лакмус за всички
настроения в обществото за НАТО и ЕС. Убеден съм, че преобладаващите ще бъдат за силна и обединена Европа", обясни той. 

От ДПС пък прозряха ГЕРБ зад "Воля" и определиха ситуацията като ярка демонстрация на популизъм. На въпрос как ще коментира идеята на Марешки, Мустафа Карадайъ отговори: "Това е ГЕРБ". От ДПС използваха темата, за да разкритикуват за пореден път ГЕРБ за избора за партньорите им във властта. Този път обаче Карадайъ включи в това число и "Воля", които официално отричат да подкрепят управлението на страната. 

"Едните партньори на ГЕРБ искат да излезем от ЕС, другите им партньори - от НАТО", каза Карадайъ и подчерта.

По-рано днес пред БНР председателят на "Воля" обяви, че партията му започва да работи за лансирането на идеята за национално допитване за излизане на България от НАТО. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт обаче на референдум по въпроси, уредени в сключени от България международни договори, може да се произвежда само преди тяхната ратификация. Парламентът ратифицира договора за НАТО още през 2004 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!