Радев: По-добра свързаност в Източна Европа за по-висок икономически растеж

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2017 в 17:41 4860 2

Развитието на отделните държави и региони в Европейския съюз както и свързващата ги инфраструктура не е равномерно и това налага да бъде оказана допълнителна подкрепа за реализацията на проектите за транспортна и енергийна свързаност в Централна и Източна Европа. Това беше общата позиция на президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда, които проведоха двустранна среща днес в Мюнхен.

Двамата държавни глави бяха категорични, че по-добрата свързаност в Източна Европа ще насърчи търговския обмен в региона, ще осигури по-висок икономически растеж и ще бъде от полза за целия Европейски съюз.

Българският президент прие поканата на своя полски колега да представлява страната ни на втората среща в рамките на инициативата „Три морета“, инициирана от Хърватия и Полша, която ще се проведе в полския град Вроцлав. На срещата се очаква да бъдат подписани и първите споразумения за усъвършенстване на регионалната енергийна и транспортна инфраструктура.

По време на срещата Радев обяви, че запазването на Кохезионната политика към България след 2020 г. като фактор за икономически растеж и сближаване с по-развитите държави в ЕС е от изключително значение, а президента Дуда подкрепи позицията му.

Румен Радев и Анджей Дуда се обединиха около мнението, че енергийната диверсификация е от ключово значение за Източна Европа, тъй като ще увеличи сигурността в доставките на енергийни ресурси и ще доведе до намаляване на техните цени.

Държавите от региона ще продължат и усилията си за разширяване на енергийните мрежи по коридора „Север-Юг“, които ще позволят алтернативни доставки за всички страни от Източна Европа. В Република Полша вече е изградено пристанище за доставки на втечнен газ, което предстои да бъде разширено и с допълнителен терминал за такъв газ от Норвегия. България има своя действащ интерконектор за пренос на природен газ от Румъния и президентът Радев призова за изграждането на енергийната инфраструктура, която да свърже България и Полша.

Двамата президенти отбелязаха позитивната тенденция в икономическия обмен и туризма, като през 2016 г. стокообменът надхвърля 1.3 млрд. евро., а България е била посетена от 300 000 полски туристи. Полският държавен глава подчерта пред президента Радев, че очаква този брой да нарасне и през 2017 година страната ни да бъде посетена от половин милион полски граждани.

По време на срещата българският държавен глава оцени високо двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и изрази желание за неговото задълбочаване.