Според Радев санкциите са във вреда и на Русия, и на ЕС

Българският президент не смята, че страната ни е най-корумпирана в Европа

Последна промяна на 17 февруари 2017 в 07:27 5363 22

Санкциите срещу Русия не са в полза нито на Евросъюза, нито на руската страна. Това мнение изрази българският президент Румен Радев в интервю за "Евронюз". 

Относно европейските санкции държавният глава казва, че България твърдо подкрепя принципите на международното право, нарушено с анексирането на Крим. Големият въпрос е колко време Европа ще остане разделена от санкции, които подкопават доверието - 5, 10 или 50 години, смята Радев.

"Новият български президент беше избран в период на смяна на властта. След 10 години в ЕС неговата страна продължава да бъде най-бедната в блока и е смятана за най-корумпираната", така звучи анонсът на интервюто на "Евронюз". Телевизията пояснява, че в международната общност има "безпокойство" за това, че в мандата си Радев може да направи стъпка напред в отношенията с Русия. В същото време българският президент твърди, че това няма да бъде за сметка на отношенията с ЕС. 

"Да, аз определено мисля, че санкциите не водят до конкретни ползи. Те по-скоро ще навредат на икономиките на Русия и Европейския съюз", заявява Радев. 

На въпрос дали ще настоява България да се обяви срещу продължаване на санкциите, когато ЕС гласува по този въпрос през юли, президентът отговори, че дотогава има много време, а контекстът се мени с всеки изминал ден. "Когато правителствата на Доналд Тръмп и Владимир Путин постигнат споразумение за подобряване на диалога, увеличаване на доверието и спрат да мислят през призмата на санкциите, как ще реагира Европа?", каза той.

В България има корупция, но не бих казал, че сме най-корумпираната страна в Европейския съюз. Това е заявил президентът Румен Радев пред „Евронюз“ по повод последните негативни констатации за страната ни от организацията „Трансперънси Интернешънъл“. В интервю за телевизията Радев подчерта, че страната ни трябва да увеличи усилията си в борбата срещу корупцията и престъпността.

Президентът ще участва днес в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. В баварската столица ще бъдат обсъдени миграционната криза в Европа, перспективите за европейската отбрана, ситуацията в Близкия Изток и борбата с тероризма. Сред участниците във форума ще са лидерите на ООН, НАТО, Европейския съвет, германският канцлер Ангела Меркел и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1043

22

либеро

15.03 2017 в 06:14

С този "разкрачен стоеж"между Европа и русия,да не получим "подарък изодзадзе"....откъм анадола.....
Щото май наистина е включил"на задна"льотчика...в стремежа си хем вълкът да е сит-хем агнето цяло.

1461

21

Крушата

18.02 2017 в 17:58

Силно се надявам тези изявления на президента да са в унисон с волята на нашите европейски и отвъдокеански господари. Иначе здравата ще ни клъцнат.

1738

20

косата

17.02 2017 в 22:56

Получерен полулетец полупрезидент и пълен идиот

29448

19

Denis Rizanov

17.02 2017 в 21:05

За България дори тотално ембарго за Русия няма ниаккво значение.

Тотално ембарго означава да не купуваме нищо от Русия. Не ние да не продаваме, а ние да не купуваме. В резултат на това ще настъпят следните незначителни промени:
1. Ще спре работа нефтохима и половин Бургас ще остане без работа.
2. Ще спре Козлодуй и енергийната ни система ще се разпадне.
3. Ще останем без бойна авиация, но това е бял кахър.
4. Ще спрат парното и всичките панелни плъхове в т.ч и либералните хомохомяци ще останат не само на тъмно, а и на студено.

Мислете малко преди да повръщате глупости.
Или какво? Ще купуваме руска газ чрез посредник от Германия? или пък ядрено гориво?
Прости сте, необразовани сте, нямате акъл не да разделите сламата на две магарета, а нещо по-просто - да ги напоите. А още по-трагично е, че не сте в състояние да го осъзнаете.

587

18

iyan

17.02 2017 в 20:36

Ало ало, до незапознатият с нещата парашутист летец или летец парашутист,не знам как е по правилно.
Санкциите които Европа наложи на русия са главно за физически лица и техни сметки. Това че руския олигофрен реши да наложи санкции срещу внос на продукти от ЕС и по този начин да накаже собствения си народ, това е друг въпрос. Износа ни към русия е добре да съществува, но определено е пренебрежимо малък за България. Дори още по-добре, българските производители традиционно изнасящи в русия са се научили вече да играят на европейските пазари и това им дава по-добро предимство в момента, а и за в бъдеще.
Червените тролове да ми направят една тръба!

-7491

17

Ал Кин

17.02 2017 в 11:32

Във вреда санкциите били за Русия? Е нали решетникофци удрят темена в земята и се кълнат в царя, че след санкциите руската икономика е изхвърчала на космическо ниво. Да се синхронизират барем.
Санкциите отде да ги погледнеш са си манна небесна за нас.
Вариант 1: Санкциите не вредят. Еми супер, що тоя шум и напъване.
Вариант 2: Санкциите вредят. Еми супер, това се иска в задачата.
Та все сме на кяр.

-6320

16

wayOff

17.02 2017 в 11:25

Интересно защо президента на България,която нищо абсолютно нищо не изнася за Русия реве като магаре против санкциите. Разбирам италианците, разбирам унгарците, разбирам и французите и немците щото изнасят стока за много милиарди и внасят също толкова много от Русия. Ама в България единствено купуваме горива от Русия и грам ен изнасяме. В Русия има огромни заводи на БМВ и на Рено а сигурно и на други марки. За тия фирми санкциите са неприятни.

За България дори тотално ембарго за Русия няма ниаккво значение. Ние абсолютно нищо не изнасяме за там. Руснаците не ни щат гнилите домати, нито искат електролукс нито искат каквото и да е друго, коеот е произведено в България. Нищо не купуват от нас!!!! Не заради санкциите а просто не ни харесват стоките!

Да повторим Македония купува повече наши стоки от Русия!!! Малка Македония!!!!

Износа ни за ЕС е близо 32 милиарда лева! За Македония близо милиард! За Русия едва 700 милиона!

637

15

jkljkl123

17.02 2017 в 11:22

Този ще се окаже по-безгръбначен и от първанов.
Що не отменим и санкциите на северна корея а не само на русия?

-1387

14

В Полша предпочитат сигурността и независимостта пред ябълките.
Там няма две мнения за това да има или няма санкции.

29448

13

Denis Rizanov

17.02 2017 в 11:05

Продавам полски санкционирани ябълки. Реколта 2015. Изгодно. Минимално количество за поръчка - 10t.