Радев: Отлагането на приемането на Истанбулската конвенция е победа на здравия разум

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2018 в 19:30 8417 2

Снимка БГНЕС

Истанбулската конвенция в настоящия си вид е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване. Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира, заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос при посещението си в Брюксел по въпроса за ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Радев обяви отлагането на ратификацията за „победа за българското общество, което е показало обединение и здрав разум“ и отбеляза, че застъпниците й са се „скрили“ зад Конституционния съд, като са поискали тълкувание от него.

По думите му има няколко аргумента против приемането на документа в България и първият е, че конвенцията сама по себе си не предотвратява автоматично насилието. Пример за това са държавите, които са я ратифицирали, заяви Румен Радев и реторично попита дали в тези страни е преодоляно насилието над жени и деца.

„Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда и най-вече добро възпитание“, допълни държавният глава.

Президентът посочи, че не са основателни твърденията за ратификацията на конвенцията с резерви.

„Точно тези текстове, които бунят нашата общественост, които са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра – за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации“, каза той.

Радев посочи, че ако международният документ бъде приет, това отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия на неправителствени организации. „Те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца. По-скоро ще стимулира съдене на държавата“, обясни президентът, като допълни, че винаги е опасно държавата да абдикира от задължения.

Като аргумент против ратификацията Румен Радев посочи и възможността конвенцията да легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху съзнанието на децата. Според президента провеждане на референдум по темата ще отнеме време, енергия и средства.

Попитан за назначаването на нов началник на НСО, Румен Радев заяви, че ще спази законовия едномесечен срок за издаване на указ, като призова да не се правят „произволни и самодейни предложения“ за работата на службата.

„Към НСО трябва да има отговорно отношение. Най-малкото, защото там има отговорни и достойни хора и трябва да се отнасяме подобаващо към тях“, посочи Радев и допълни, че фриволното тълкуване на законите не е в интерес на държавността.

Дълги години Западните Балкани бяха пренебрегвани откъм перспектива за членство, заяви президентът, помолен да коментира един от важните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. По думите на президента всяка държава кандидат за членство в съюза трябва да бъде приета на базата на своите индивидуални заслуги и ако е изпълнила съответните реформи. „Този процес трябва да бъде много внимателно планиран. Не трябва да има празни надежди и празни обещания“, отбеляза Румен Радев.

Президентът се съгласи с тезата на министър-председателя, че трябва да се осигури „продължителност“ на приоритета за европейска перспектива на Западните Балкани и след като изтече българското председателство. Във връзка с това държавният глава Румен Радев планира среща с колегите си от Естония, Австрия и Румъния. „Надявам се на тази среща ние да дадем един по-голям времеви период, в който нашите приоритети да могат да се реализират. Те да могат да бъдат поети и от Австрия, а след това и от Румъния. Да дадем шанс за повече време за стабилизация и трайна европейска перспектива на Западните Балкани“, обясни Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13409

2

мнение от IP

02.02 2018 в 08:35

Радев, втори бащица на нацията. Ами ние сме осиновени от брак между еднополови. Държавата...цялата философия на всички е че държавата се грижи, възпитава, предпазва!?...Ние може да влезем в Шенген икъде ли не, но сме на векове от съвременното модерно общество, от разбирането за ценността и отговорността на човека. Държавата не ни е нито майка, нито баща. Нейната единствена функция е да обслужва общото ни съжителство на базата на обществения ни договор.

12193

1

SC

01.02 2018 в 22:21

„...застъпниците й са се „скрили“ зад Конституционния съд, като са поискали тълкувание от него.“

И аз си помислих същото. Така, независимо какво ще реши съда, с него Баце&Ко ще могат да си измият ръцете пред недоволните.