Радев за отхвърленото му вето: Гражданите и медиите да се борят с корупцията

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2018 в 18:29 5586 0

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

„Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите".

Така Румен Радев коментира отхвърленото от парламентарната правна комисия президентско вето срещу текстове в новия закон за борба с корупцията.

На журналистически въпрос дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка, държавният глава отбеляза, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна борба, каквито се очакват.

Запитан дали се притеснява от очакваните протести в деня на откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, президентът посочи, че тези протести не би трябвало да притесняват него.

„Нормално е, България е демократична страна. Всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи в законово установените форми", допълни той.

Радев заяви, че е необходимо да има широк и изчерпателен дебат по темата с Истанбулската конвенция и ратификацията ѝ.

„Случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, държавни институции и обществото. Това е много сериозно", коментира държавният глава.

Румен Радев е категоричен, че в България и сега има закони, които защитават правата на жените и децата в случаи на домашно насилие.

„Не можем да ги приложим явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат. Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията и съда, тук и сега. Ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели", заяви още Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови