Плевнелиев: Радев иска президентска република, но тя няма място в България

Президентска република е и целта на референдума на Слави Трифонов, смята Плевнелиев

OFFNews 31 януари 2018 в 20:07 7103 9

Президентът Румен Радев иска България да стане президентска република, но това е грешен избор за страната. Това стана ясно от думите на експрезидента Росен Плевнелиев пред БНТ. 

"Трябва да направим така, че парламентарната република не да се постави под въпрос, а да се даде надежда за развитие. В България президентската република няма място. Не беше това ролята на Левски и будителите и революционерите. Те говореха за чиста и свята република", каза той.

Експрезидентът допълни, че президентската република е "руски модел" и той винаги е бил против въвеждането му у нас. Такива идеи обаче вече са лансирани от Георги Първанов и "един телевизионен водещ и неговите сценаристи", каза Плевнелиев, визирайки Слави Трифонов, като допълни, че именно такава е била целта на инициирания от него референдум.

По думите му институциите в България страдат и всички политици трябва да работят за връщането на доверието на гражданите в държавата. 

Плевнелиев подчерта, че вижда двоен стандарт в поведението на Радев. "Отиваме в Европа, правим се на европейци, отиваме в Брюксел, подкрепяме санкциите, в България говорим друго", коментира той, като посочи, че според него президентът трябва да има позиция по различните проблеми и да я изразява много ясно.

В отговор на въпрос Плевнелиев заяви, че като президент винаги е изразявал ясна и категорична позиция и в много случаи си е навличал недоволство заради това. 

По думите му двоен стандарт в поведението на Радев се вижда по отношение на санкциите срещу Русия, търговското споразумение с Канада и Истанбулската конвенция.

За последната той коментира, че нейните противници "упражняват популизъм" и са безотговорни, а неприемането ѝ ни води към държавите от Третия свят. 

"За да се върнат младите българи, трябва да постигнем ниво на иституционална култура и защита на правата на човека", каза Плевнелиев, като подчерта, че именно емиграцията е един от най-големите проблеми на България. 

"Вместо да защитим милионите жени, които имат какво да кажат и да чуем техния глас, а заменихме истината за тази конвенция с лъжи и манипулации, произведохме дебат, по който нищо не се каза по същество, то аз излизам със своя глас и казвам - не е това пътят. Истанбулската конвенция не е за трети пол, не е за упражняване на популизъм", подчерта той.

Експрезидентът изрази мнение, че Истанбулската конвенция ще бъде приета, макар и с резерви и уточнения, но това е нормална практика. 

По повод антикорупционния закон Плевнелиев коментира, че той също би наложил вето, но по различни причини от тези на Румен Радев. 

Плевнелиев заяви, че България се развива добре и управляващите вършат „нелоша работа“ и не вижда алтернатива на управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

9

Стефан

01.02 2018 в 12:51

Плевнелиев не търси под вола теле. Той търси себе си в огледалото.
Борисов вече не може нищо, освен да яде шкембе чорба на първи юли. Като препарат за изтрезняване.

9000

8

Petio Petkov

01.02 2018 в 07:27

Радев иска, но не може. Борисов е този, който все още може, но засега не иска. А Плевнелиев вместо да търси под вола теле, да се запита кой наистина срива парламентарната република. С доверие между 1 и 5% в парламента, 6% - в прокуратурата и 20-тина - в съда, президентът ни е най-малкият проблем.

23293

7

Стефан

01.02 2018 в 07:03

Ти кво искаш да кажеш? Че плевналиев бие и изнасилва борисов вкъщи? Понеже му е началник - нали президента е повече от премиера?
Че кво - нямам с какво да те оборя. Освен това - звучи напълно резонно.
Борисов за живо - за умряло се истамбулизира, понеже го е страх. Кой го бие и изнасилва - ние не знаем. Не познаваме лично нито плевналиев, нито меркел. Даже никога не сме говорили с лекуващите ги лекари.
Ще излезеш прав. Па и кои сме ние, та да обсъждаме джендърите на тия латентни педерасти?

20699

6

Новак

01.02 2018 в 05:07

в момента имаме някаква формална парламентарна република благодарение и на този плазмодий. Каква е ролята на парламента след като герберастите говорят и гласуват това, което им каже баш Тиквата? Явно менторите от Европа здраво са си натиснали протежетата за тази конвенция та този комсомолец под път и над път ни плаши я с третия свят я с Русия ако не я приемем.

23293

5

Стефан

31.01 2018 в 22:21

Достойнство? У фукльо от детската градина?
Обаче съгласи се, че даже целият безкраен интернет, не е способен да го орезили така, както се резили той сам. Че и става все по-нелеп.
Но верно е гнусно. Като дебилните детски вицове, в които задължително има лайна, по Фройд.

8931

4

AnderXale

31.01 2018 в 21:50

Това леке нестига, че беше най - слабият управленец в цялата ни хилядолетна история, ами си и позволява да излиза всеки ден и да раздава оценки. Поне малко достойнство няма ли?! Баси плазмодия...

12416

3

IBL IBL

31.01 2018 в 21:46

Абе стига бе! Стига вече! Накрая ще почне някой да му се връзва наистина.... Хехе, майтап! :D
Натрапвайте ни го колкото искате, тткмо няма да можем да забравим за това. :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!