Радев иска ''баланс с парламентарния контрол''. Нинова: Не гледайте на контрола като на наказание

Ружа Райчева 21 април 2023 в 14:00 1766 0

БСП на консултации при президента

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

БСП на консултации при президента

Не гледайте на парламентарния контрол като на някакво наказание, а като на възможност. Ако министрите са свършили нещо хубаво, това е възможност обществото да чуе какво са направили. Ще търсим баланс, разбира се.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на консултации с президента Румен Радев на "Дондуков" 2, който призова за баланс между законодателната дейност и парламентарния контрол в работата на Народното събрание. Радев ѝ отговори, че това е възможност и за българите, които чакат да се приеме държавният бюджет.

Вчера по време на консултациите на с "Продължаваме промяната - Демократична България" Радев им каза, че "вместо да разпитват министри по цял ден, да бяха приели нужните закони", като добави, че все пак "няма нищо лошо в парламентарния контрол". По време на предходното 48-о Народно събрание Явор Божанков, тогава от БСП, заяви, че "това го нямаше по времето на ГЕРБ" - министри да бягат от парламентарен контрол.

Днес на консултациите с БСП Радев каза, че ако парламентът нe формира редовен кабинет, "бюджетът и законите ще потънат":

"Затова тук балансът е много сериозен, затова и раздаването на мандатите и формирането на кабинет пряко влияе на законодателната дейност. Затова искам да кажа, че времето на парламента за приемането на тези решения е ограничено. Нека стоят по цял ден министрите там, но да се свършат и другите задачи."

Нинова отговори, че от БСП "си вършат работата" и че парламентарният контрол е демократично разписана процедура. "Ние държим на контрола. Имаме внесени над 100 въпроси и питания към служебния кабинет. И внесохме вчера искане за изслушване на вицепремиера Атанас Пеканов, за да отговори защо ПВУ не се предоговори в сектор енергетика", каза тя.

Радев заяви, че неотложните задачи пред депутатите са много, но че най-голямата задача пред парламента е приемането на Закона за държавния бюджет. БСП вече заяви своя приоритет в тази област. Той попита БСП докъде биха стигнали с компромисите и подчерта, че без да се правят компромиси е явно за всички, "че нищо няма да се получи".

Корнелия Нинова изтъкна, че за БСП има четири спешни и важни за решаване въпроси в НС - борба с инфлацията, съдебна реформа, влизане на България в Шенген и приемане на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).  По думите ѝ и четирите теми са свързани с приемането на Закона за държавния бюджет. 

"Тук ми позволете да кажа нещо, което повечето партии мислят, но никой не смее да го каже, а ние винаги сме си говорили директно. Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и съм сигурна, че отчитате тази грешка като такава. Всички щяха да имат предвидимост какво ги чака. Но това е минало." 

Според Нинова има две възможни решения на въпроса - едното е да се формира трайно мнозинство и редовно правителство, което да определи политиките в бюджета. Тя е на мнение, че това е "по-правилният и лесен път". Ако това не се случи - служебният кабинет да внесе бюджет.

Нинова каза, че БСП имат принципни позиции по бюджетната политика, и че който и да внесе този бюджет - те не биха подкрепили предложения за увеличаване на данъци, замразяване на доходи или отнемане на социални придобивки.

"Не сме готови за този натиск за социалния бюджет да бъде под 3% за да влезем веднага в еврозоната. Българските домакинства не са готови за влизане в еврозоната, това изкуствено натискане ще доведе до намаляване на доходите", каза лидерът на БСП.

Тя твърди, че през последните години най-богатите европейски държави поддържат бюджетен дефицит над 3%. Нинова каза, че от COVID-19 пандемията насам ЕК е облекчила Маастрихтските критерии и дадоха възможност на държавите сами да решават за помощите при криза. БСП споделят това виждане, каза Нинова. 

Радев отговори на Нинова, че въпросът с внасянето на бюджета е спорен. Според него ако служебното правителство бе внесло бюджет с претенции за 10 млрд. лева за допълнителни разходи, в момента дефицитът щеше да е много по-висок и от 7%. По думите му от една страна трябва да се мисли за социалната защита, но и за недопускането страната да влезе в дългова спирала.

"При обръщението си към парламента казах, че е най-добре бюджетът да се внесе от редовно правителство, но ако това не стане - служебното правителство ще е длъжно да внесе бюджет. Но крайното решение ще е на парламента и най-голямото изпитание ще е в областта на дефицита", заяви президентът.

Радев обяви, че днес или най-късно в понеделник Министерски съвет ще "обяви замисъла си" за Закона за държавния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!