Радев и Донев се срещнаха с външния министър на Босна и Херцеговина

Очакваното до края на 2023 г. откриване на газовата връзка със Сърбия може да допринесе за енергийната независимост и на Босна и Херцеговина, казал Радев

OFFNews 12 април 2023 в 19:05 789 0

срещата между Радев и външния министър на Босна и Херцеговина

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Срещата между Радев и външния министър на Босна и Херцеговина

Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев са се срещнали с министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович, който е на посещение у нас. 

"С активни усилия България върна темата за европейската интеграция на Западните Балкани във фокуса на дневния ред на ЕС. Босна и Херцеговина може да разчита и занапред на българската подкрепа за присъединяването на страната към ЕС и изпълнение на необходимите реформи", е казал Радев на среща с Конакович.

Българският държавен глава е поздравил министъра за статута на страна-кандидат за членство в ЕС, който беше предоставен на Босна и Херцеговина през декември 2022 г. както и за водената конструктивна и активна външна политика.

"България първа призна преди повече от 30 години независимостта на Босна и Херцеговина и ще продължава да подкрепя суверенитета, единството и териториалната й цялост", припомнил президентът. Държавният глава е заявил готовността на България за задълбочаване на партньорството в сферата на сигурността и възможността за военно обучение и образование в контекста на евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и сътрудничеството с НАТО.

Конакович е изразил признателност за последователната подкрепа на България за европейското бъдеще на Западните Балкани. Той е запознал Радев с напредъка на страната и предприетите стъпки и реформи по пътя на европейската й интеграция.

Двамата са откроили значението на регионалното сътрудничество за постигане на просперитет и сигурност на фона на глобални и европейски кризи, които намират пряко отражение на Балканите.

"Колкото повече надграждаме нашата свързаност във всеки аспект, толкова по-подготвени ще са държавите ни за предизвикателствата, пред които се изправяме", заявил Румен Радев.

Президентът е откроил активната политика на България в сектора на енергетиката за развитие на междусистемната свързаност със съседните ни страни и повишаване на енергийната независимост в целия регион и Европа.

Принос в тази насока имат пуснатият в експлоатация миналата година интерконектор с Гърция, споразумението за свободен достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската компания „Боташ", по което днес пристигна първият танкер с втечнен природен газ, както и инициирания от България проект Solidarity Ring за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан.

"Очакваното до края на 2023 г. откриване на газовата връзка със Сърбия може да допринесе за енергийната независимост и на Босна и Херцеговина", допълнил Румен Радев.

Перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, инвестиционния сектор, туризма, образованието също са обсъдени по време на срещата. Конакович е поканил Радев да посети Босна и Херцеговина в близко бъдеще.

На срещата между служебния премиер Гълъб Донев и Елмедин Конакович министър-председателят също е поздравил външния министър за предоставянето на Босна и Херцеговина на статут на страна–кандидат за членство в ЕС.

Донев го е поздравил за успех в процеса на европейска интеграция на страната и е уверил, че България ще продължи да подкрепя Босна и Херцеговина и занапред.

Премиерът е отбелязал, че настоящата визита на Конакович в София е позитивен знак за желанието от българска страна и от страна на Босна и Херцеговина да продължи развитието и задълбочаването на сътрудничеството и диалога във всички сфери от взаимен интерес.

Министър-председателят специално е акцентирал върху задълбочаването на икономическите връзки и ползите от насърчаване на икономическото взаимодействие и контактите между деловите среди на двете държави. Донев откроил също туризма, селското стопанство, строителството и енергетиката като перспективни сектори, в които е подходящо да се търсят възможности за взаимни действия и инвестиции.

Министър-председателят е подчертал значението и ролята на сътрудничеството в рамките на съществуващите регионални и международни формати и инициативи за постигането на дългосрочна сигурност, стабилност и просперитет в ЮИЕ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика