Радев: Европа трябва да спре да бъде идеалист, когато става дума за миграция и сигурност

OFFNews 15 септември 2017 в 16:11 6888 2

Радев: Европа трябва да спре да бъде идеалист, когато става дума за миграция и сигурност

Когато става дума за сигурността на гражданите, няма място за компромиси и заблуди. Европейският съюз трябва да забрави за идеалистичния си подход и да анализира проблема в дълбочина. Това заяви президентът Румен Радев по време на заключителната пресконференция на 13-та годишна среща на групата "Арайолуш", която се състоя в Малта.

По думите на Румен Радев усилията на Европейския съюз в областта на миграцията трябва да бъдат насочени към превенцията на нови бежански вълни от съседните на континента региони, чрез гарантиране на перспективи за добър живот на хората в техните страни на произход, съобщава прессекретариатът на държавния глава. "Трябва да насочим политиките си не към социална подкрепа за имигрантите на територията на Европа, а към създаване на стабилни общества, които да гарантират нормален начин на живот в страните източници на нелегална миграция", заяви още президентът.

В рамките на форума държавният глава Румен Радев напомни, че в дебата за бъдещето на Европа ключови теми трябва да останат солидарността и социалната справедливост. "За да бъде Европейският съюз важен фактор на глобалната сцена, трябва да съхраним основните принципи на солидарност и кохезия между държавите членки. Постигането на равен стандарт на живот на изток и на запад в Европа, както и еднакво заплащане за еднакъв труд в ЕС са неотменими условия, за да бъде Съюзът успешен и единен във външната политика", заяви президентът.

Дискусиите в рамките на тазгодишната среща на групата "Арайолуш" бяха посветени на миграцията, сигурността, солидарността и подобряването на икономическите перспективи в Европейския съюз и съседните на него региони.

Във форума взеха участие президентите на Австрия, България, Естония, Хърватия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Малта и Словения.

По време на посещението си в Малта държавният глава се срещна с голяма група представители на българската общност на острова. Румен Радев беше посрещнат с хляб и сол и традиционно българско хоро в центъра на столицата Валета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8010

1

Велко Сумов

15.09 2017 в 18:13

Крайно време беше някой да стане и да заяви позиция относно България и случващото се в нея и покрай нея. Стига сме лизали европейски и американски ..... знае се какво!