Радев: 10 години уж вървяхме към европейско развитие, а се оказахме до Уганда

OFFNews 07 юни 2021 в 13:54 2683 0

Това е прецедент за ЕС. Виждате, че 10 години уж вървяхме към европейско развитие на България, а се озоваваме в един момент редом с Уганда, Судан и Саудитска Арабия. Това коментира в Пловдив президентът Румен Радев за санкциите на САЩ по закона „Магнитски“.

„Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции, точно как да се действа. Едно категорично трябва да е ясно – служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани във финансово отношение. Такива мерки се вземат. Разбира се, много внимателно, много прецизно в рамките на закона. Мисля, че ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност, както и тази на българските граждани“, каза Радев.

Според него тук трябва да се действа много внимателно, спрямо гражданските права. „Помислете си, ако държавни, бюджетни организации, държавни дружества по някакъв начин на свързване при бъдещи необмислени действия попаднат под тези санкции. Какво правим тогава? Това означава, че не сме си свършили работата“, заяви президентът.

По рано днес служебният премиер Стефан Янев свика Съвета по сигурността към Министерски съвет за да обсъдят мерките, който да трябва да се предприемат за минимизиране на риска от санкциите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови