Радан Кънев за избори 2 в 1: Ще гледаме селското шоу по телевизията, а ще пропуснем дебата за Европа

Даниела Добрева, Страсбург 12 март 2024 в 13:49 3665 2

Канев

Снимка Кристина Минчева

Радан Кънев

Избори две в едно - за европейски и български парламент, ще отложи отново европейския дебат, дори изобщо няма да се състои, а ние сме страшно назад с него, заяви евродепутатът от ЕНП Радан Кънев в Страсбург. Важността на европейското законодателство започва да се осъзнава в последните две години, макар и с 10-годишно закъснение, смята той. 

"С 20-годишна давност разбрахме, че има търговия с вредни газове, започнахме да говорим за баланса на европейски и национални политики за земеделието, за транспорта, да разбираме, че Европейският парламент не е просто място, където се гласуват резолюции, а където се работи по 2/3 в законодателството", обясни евродепутатът.

По думите му далеч по-важното в случая е, че след евровота започва сформирането на следващия мандат на европейските институции и това не е само разпределение на постове, а тънка търговия постове - срещу политики. Кънев даде за пример как Зелената сделка е била цената на избора на Урсула фон дер Лайен като председател на ЕК.

"Още тогава казах, че ЕНП направи лоша сделка - взе поста, но отстъпи политиката на социалистите. Наложиха Зелената сделка и Тимерманс, които я прокараха по свой социалистически начин", изтъкна Кънев.

Той напомни, че малките държави имат най-голяма тежест, защото мнозинствата са на абсолютната граница и "ще се заложи не просто кой ще оглави ЕК или ще стане председател на ЕП, а какви ще са политическите приоритети за следващия 5-годишен период".

"Ние, които досега сме били престъпно пасивни, сега ще отсъстваме изобщо. Ние ще гледаме селското шоу по телевизията, в което не може с мандата на тоя или оня - нещо, което гледаме 3 г. непрекъснато. Просто ще си го причиним още веднъж. Не няма да имаме правителство - някакво ще има. При сегашните изменения в Конституцията, може би сегашното правителство, но то ще е с вързани ръце и със сигурност всички политически лидери в нашата политика ще бъдат ангажирани с това да сглобяват следващия кабинет, а не да участват в големия разговор за следващите 5 г., за бюджет, политика, законодателство, а това не е без значение", допълни той.

Очакванията на Кънев за следващия Европарламент са много надценени по няколко причини. Първата от тях е силното съсредоточаване на препозиционирането спрямо войната в Украйна, а се пропуска, че в крайната десница - противниците на общата европейска политика, поддръжниците на Украйна са много малко. Освен това най-крайната десница не е единни. Там има две партии, които могат да се дефинират като руски активи. Едната от тях е "Алтернатива за Германия". Затова не случайно "Възраждане" се идентифицира с "Алтернатива за Германия".

Според Канев дясното мнозинство ще е резервно - там, където центристите не са намерили мнозинство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

12.03 2024 в 15:28

Ох, горкият Тупан Кънев! Започва нещо съвсем лекичко да му просветва, ма все още е далеч на светлинни години от истината! Самият европарламент е изграден на анти-демократична основа и това не е случайно! Как ще има значение една малка държава значение с нейният брой кандидати пропорционален на населението срещу държава като Франция с нейния брой население? Просто никак! Словения срещу Германия? 2,09 милиона срещу 84,4 милиона. Съответно и броя на дешутатите е пропорцинален. А трябва всяка държава да има еднакъв брой депутати! Но, това няма да стане. И така ще сме участници в das Vierte Deutsche Reich. Наричат го още Европейски съюз.

14469

1

случайно прочетох

12.03 2024 в 14:12

Прав е. Важно е кой ще защитава интересите ни в ЕС и това не са Възраждане и пишещите късо....
 
X

Да помогнем на украинските деца!