ДБГ стана член на ЕНП

OFFNews 01 юни 2015 в 18:16 3778 2

Снимка ДБГ

„Движение България на гражданите“ (ДБГ) стана официално член на Европейската народна партия (ЕНП). Предложението е било гласувано преди около час на заседание на политическата асамблея на ЕНП в Осло.

Това обяви от Осло вицепремиерът по европейските политики и  председател на ДБГ Меглена Кунева.

Членството на ДБГ в ЕНП е било гласувано без нито един глас „против“.

"Още с учредяването си ДБГ заяви категорично желание да се присъедини към ЕНП, това беше препотвърдено и с включването на ДБГ към Реформаторския блок, в който участват и други членове на Eвропейската десница", коментира Кунева, цитирана от пресцентъра на партията.

Пред форума на ЕНП Кунева казала още, че конструктивното отношение и създадената коалиционна култура в Реформаторския блок са допринесли за създаването на стабилно дясно управление.

"Стабилността не е политическа мантра - днес в условията на геополитически заплахи като разрастването на ескремизма в Близкия изток и ситуацията в Украйна, тя е по-важна от всякога", подчерта Кунева в речта си пред форума на ЕНП.

Тя каза още, че докато преди няколко години при създаването на ДБГ е било единствената политическа сила с подчертано послание за съдебна реформа и безкомпромисна борба с корупцията, то днес реализирането на тези две политики е основен приоритет на правителството с участието на РБ и среща подкрепата на цялото българско общество.

Кунева беше категорична, че ДБГ не само споделя ценностите на Европейската десница, но и е твърд поддръжник на задълбочаването на интеграцията на България в европейските институции и формати като Шенген, еврозоната, европейския банков надзор и енергийния съюз на Европа.

Молбата за членство в ЕНП беше подадена миналата година. ДБГ е петата българска партия, станала член на Европейската десница след Демократическата партия, СДС, ДСБ и ГЕРБ. На форума в Осло днес присъстваха представители на ГЕРБ и ДСБ, а от ДБГ освен председателят Меглена Кунева, участва и секретарят на Парламентарната група на РБ Димитър Делчев, както и председателят на ДСБ Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!