Радан Кънев преизбран за лидер на ДСБ

OFFNews 16 юли 2016 в 17:01 4620 6

Лидерът на ДСБ Радан Кънев бе преизбран на поста от националното събрание на партията.

Неговите заместници ще са: Атанас Атанасов, Светослав Малинов и Димитър Сяров.

В националното ръководство влизат Марта Георгиева, Борис Станимиров и Катя Панева. В ръководството ще са и Цветомир Петков, Зарко Маринов, проф. Велизар Павлов, Людмила Илиева, Стоил Яков. По право влизат председателите на най-големите организации - Вили Лилков (София), Йордан Иванов (Пловдив), Васил Василев (Варна).

В речта си пред делегатите Кънев говори и за президентските избори, и за състоянието на ЕС, и за отношенията с ГЕРБ и в Реформаторския блок.

ЕС

"Най-малко съм си представял, че ще нося политическа отговорност в такова време. Мястото ни в Европа не е това, което си представяхме преди 15 или 9 г., когато влизахме в ЕС. ЕС не е това, в което влизахме тогава. Не заради Брекзит, а заради факта, че в много от държавите-членки той не е мечта на младите хора, а предизвиква противоречия в обществото".

Президентът

"Ясно е, че президентът има огромна роля във външната политика, националната сигурност и отбранителната политика и в службите и правосъдието, които са в криза у нас. Българският президент ще се изправи пред задачи, които не са стояли на плещите на никой друг президент на България. В голяма степен сега действащият президент носи тази тежест на гърба си. Ще се изправи с малка до нулева подкрепа от всички други институции на българската държавна власт. Ако той ще се бори да запази и затвърди геополитическата ориентация на България, да води политика, в която да се укрепва българската национална сигурност в изключително нестабилна ситуация, ако ще се бори българската съдебна система да се променя радикално в посока налагане върховенство на закона и ако ще се бори за истинска реформа в българските служби, за да падне от тях подозрението на всичките ни западни партньори, че не са точно български, този човек ще бъде сам сред вълци, независимо дали влиза в българския парламент, независимо дали провежда срещи с представители на българския МС."

Кънев постави за цел на втория тур на изборите да няма ляв кандидат, защото "ако погледнем историята на българските президентски избори, ще видим, че няма случай, в който Българската левица да не е имала шанс на президентските избори".

"Българската левица, която представлява ясен изразител на олигархичните начала в българската икономика, на статуквото и мафията в съдебната система, на погрешна външнополитическа ориентация и предателска външна политика, има реален шанс да спечели изборите. Така че не е случайно, че два пъти протегнахме ръка на ГЕРБ, независимо от изключително острите критики в доклада. Протегнахме ръка, за да кажем, че сме готови да работим заедно за преодоляване на този риск. За да има България президент с безспорна геополитическа ориентация, за да има президент категоричен гарант на реформата в съдебната система", каза Кънев.

"Най-големият риск е България да има ляв президент. Ние трябва да направим така, че на втория тур на президентските избори да няма ляв кандидат. Да победим левицата и по този начин да защитим българската национална сигурност. Да водим такава политика, че да стигнем там, където са Полша и Унгария, което означава да водим такава политика, че да изхвърлим."

С двата си отказа обаче ГЕРБ показали не само "политическо тесногръдие" и "политическа арогантност", а и че те "вече не търсят геополитически гарант".

"Те не търсят гарант за реформа в съдебната система, не търсят разумен, трезв коректив на изпълнителната власт. Търсят президент, който да даде простор на едноличната власт в българското управление. Това рязко увеличава шансовете левицата да спечели", допълни той.

Кънев реагира с насмешка на "номинирането" му за кандидат-президент от премиера Бойко Борисов. "Премиерът два пъти ме номинира за президент. На третия ще се замисля, но за момента е необходимо по-обединяваща кандидатура", каза той.

Радан Кънев говори и за нарушените предизборни обещания, сред които и увеличаването на цената на билета за градския транспорт.

"Беше предложено - в нарушение на предизборните обещания на кмета - драстично увеличение на цената на билета. По този повод разбрах, че съм имал право на безплатни билети. И ви моля това безумие да бъде отменено или поне да поискаме отмяната му. Не мисля, че хора с 3000 заплата могат да имат или искат безплатни билети за градския транспорт", възмути се той.

Той постави и ясни граници на бъдещите си отношения с останалите формации в Реформаторския блок:

"Гласувате ми огромно доверие, ако ме подкрепите днес. След три изключително трудни години, в които аз и ръководството допуснахме немалко сериозни политически грешки. Надявам се, че ще ми позволите да не губя часове от ценното време, което инвестирате в мен за безплодни разговори във формат Реформаторски блок. Да, за общ президент ще отида да говорим. Да, за бъдеща консолидация на Блока бих отишъл да говорим, макар и без особен оптимизъм. Но цялото останало загубено време чувствам като предателство към вашето доверие. Не сте ме издигнали, за да си губя времето. Решаващо за ДСБ е само едно: може ли ДСБ да превърне безспорното си идейно превъзходство, безусловния си морален повик към българските граждани в ясна политическа визия, обществено доверие и достатъчна подкрепа, за да може тази визия да бъде реализирана".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

4

кикимора

16.07 2016 в 22:13

Извинявайте, тезисите ще бъдат ли издадени.. за изучаване в прогимназиите.

12024

3

Мартин Томов

16.07 2016 в 21:29

Това си е като конгрес на БКП и избор на Тодор Живков - един кандидат, 99,99% гласували "за", без конкуренция и без коментари.
Избор има, когато са поне 2-ма кандидатите, а не когато е САМО ЕДИН, единствен.
КОМУНИСТИЧЕСКИ КОНГРЕС И комунистически ИЗБОР!

 
X

Да помогнем на украинските деца!