Радан Кънев: Гуверньорът на БНБ трябва да е партийно недосегаем

OFFNews 10 април 2022 в 17:35 2809 1

Снимка Сергей Антонов

Радан Кънев

Предстоят ни години, в които новият гуверньор на БНБ трябва да изнесе основната битка за влизане в еврозоната. Ако той е избран като партийна фигура и е обременен с партийните атаки на другите партии срещу него, той няма да се справи. Гуверньорът на БНБ трябва да е партийно недосегаем.

Това заяви евродепутатът Радан Кънев по БНТ.

След като спорът между коалиционните партньори за кандидатурата не беше решен в полза на нито един от двамата номинирани, Андрей Гюров ("Продължаваме промяната") се оттегли от надпреварата. Вторият кандидат - Любомир Каримански, издигнат от "Има такъв народ" няма да бъде подкрепен от депутатите от ПП.

Според Кънев процедурата трябва да започне отначало, за да се постигне консенсус в мнозинството в парламента.

„Никога изборът за управител на БНБ не е бил партиен въпрос. Никога не е имало партиен дебат, особено пък между коалиционни партньори. Това е тревожен белег за политическа незрялост“, посочи той.

Евродепутатът посочи още, че на българското правителство се налага да управлява в "небивала от четвърт век комбинация от кризи": войната, енергийна криза и покупателната способност на населението, отношенията със Северна Македония.

Според него войната "засяга драматично българската икономика и десетки и стотици хиляди българи с произход от Украйна и Молдова". В такава ситуация страната трябва да има силен външен министър, какъвто Кънев в момента не вижда. "Разбира се, премиерът може да компенсира отсъствието на всеки министър, стига да чувства подкрепата на парламентарните групи и на партньорите си в Министерски съвет", отбеляза той.

Според Кънев е тревожно, че всички парламентарни партии се държат "като в предизборна кампания". Войната близо до границата ни изисква сериозен политически дебат за националния интерес на България. Той може да е само един – да няма война, каза Кънев.

„Единственият начин да няма война, единственият начин да има мир, е агресорът да се върне най-малко там, където беше на 24 февруари 2022 година. Най-малко, защото той вече беше окупирал много територии. (...) Докато има руски, чеченски, сирийски, всякакви други наемни и редовни войски на територията на Украйна, ще има война. Тежка, може би партизанска война.“

Връщането на Русия в границите от преди началото на войната е постижимо, когато продължаването на военните действия стане военно и икономически непоносимо за нея, смята Кънев. Това означава икономически санкции, които да направят военното усилие невъзможно, включително финансово, и подпомагане на отбраняващата се страна, така че тя да спира и отблъсква военната агресия.

"Украинската армия и териториална отбрана са напълно способни да спират и отблъскват агресията с малко оръжие. Ако получат по-сериозна подкрепа, това ще даде възможност на Европа да постигне две цели: не влиза във войната, защото никой не иска да влиза в нея, и същевременно да върне агресора там, откъдето е тръгнал, за да може икономиката да тръгне по пътя на възстановяването", каза Радан Кънев.

Според българският евродепутат Путин ясно съзнава, че може да бъде свален само от Москва и Петербург. "Затова на фронта гинат деца от републиките. Той изправя Русия пред редица тежки кризи. Провали прочутата руска военна машина по един драматичен начин – за месец загиналите в Украйна руски войници е по-голям от загиналите за 10 години в Афганистан. Изолира Русия за вероятно няколко десетилетия напред от целия свят. Успоредно с това нанася вътре в обществото си рани, които трудно ще бъдат лекувани."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews