Радан Кънев: Говорители на руския национален интерес атакуват президента

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2015 в 12:15 6024 31

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити президента Росен Плевнелиев публично и обяви, че атаките срещу държавния глава идват от "говорители на руския национален интерес".

Той публикува позицията си по повод интервюто за "Индипендънт", в което президентът казва, че Русия тренира на Балканите започването на хибридна война. Ето какво написа Кънев:

"Прояви се традиционният за руската дипломация имперски подход на публично унизяване на българския суверенитет. Нищо ново - грешка, която Русия прави от век и половина. И после се чуди защо активната част от обществото ни изпитва страх и тревога (т.нар."фобия"...) от руската външна политика.

Прояви се и традиционният за българската политика слугински оправдателен режим в стил "когато в Москва кашлят, в София се разболяват". Нищо ново - грешка на мнозина (съчетана с предателство на малцина), която кара от век и половина мнозина българи да не разбират, че руските и българските национални интереси на Балканите са естествено често различни и дори конфликтни. Грешка, допринесла в най-голяма степен за трагедията от 1912-18 г. ...

Уважаеми говорители на руския национален интерес от Москва и София, "хибриден конфликт" е термин, използван в десетки официални документи на НАТО и ЕС. Това са политически съюзи, на които България е член. И е съвсем нормално българският държавен глава да използва тази терминология. Просто днешният ни президент има смелостта да го прави.

От руска страна, признаването на болезнения факт, че сме част от политически съюзи с различни от руските геостратегически интереси, е първостепенна предпоставка за добри и приятелски отношения.

От българска страна който не е съгласен с този факт, е свободен да поиска напускане на НАТО и ЕС. Но докато сме участници в тези съюзи, обща задача на българските политици е да браним достойнството на нацията си и смелите позиции на президента си."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!