Радан Кънев: ЕНП ясно осъзнава, че ГЕРБ е проблем за нея, а не гордост

Александър Андреев - DW 06 октомври 2020 в 18:42 6190 5

В Европейския парламент се проведе дебат за върховенството на закона в България, съсредоточен върху проекта за резолюция по темата, който се очаква да бъде гласуван в четвъртък.

"Дебатът се състоя по първоначална моя инициатива, подкрепена и от г-жа Елена Йончева, а на следващ етап и от групите на Зелените и на социалистите и демократите в Европейския парламент" - каза пред ДВ евродепутатът Радан Кънев.

Основната тема на дебата беше върховенството на закона и основните свободи в България. С първоначален акцент върху състоянието на правосъдието и медиите. А иначе имаше общо три дебата, които бяха много тясно свързани. На първо място - дебатът за новия европейски механизъм за върховенството на закона. После - дискусията за евентуалното обвързване на европейското финансиране с върховенството на закона. И, разбира се, дебатът за България.

ДВ: В съобщенията на информационните агенции се казва, че фракционният лидер на ЕНП Манфред Вебер е подкрепил правителството на Бойко Борисов. Така ли е наистина?

Кънев: Имаше подкрепа от страна на ЕНП, но искам да подчертая едно нещо. Аз съм в ЕНП още преди ГЕРБ да съществуват, така че ми е добре познат целият този период, в който те са били любимците на ЕНП. И сега за първи път ЕНП ясно осъзнава, че ГЕРБ е проблем за нея, а не гордост.

ДВ: Тоест, има разногласия вътре в ЕНП или пък ръководството на партията постепенно променя позицията си?

Кънев: Ръководството на партията и отделните членове много ясно виждат, че ако подкрепят българското правителство, трябва да платят много тежка политическа цена - в България и пред европейското обществено мнение. И съответно тази подкрепа вече не идва безусловно както преди, а идва под много тежки условия: България незабавно да започне реформите, които отлага в продължение на десет години.

ДВ: По какъв начин се поставят тези условия на правителството на г-н Борисов?

Кънев: В разговорите, които е имал с нашия премиер, г-н Вебер много ясно е поставил въпроса за изпълнението на препоръките на Европейската комисия и на Венецианската комисия. Както се разбра и от изказванията на колегите от ГЕРБ, от тях се очаква да знаят, че в България са необходими радикални реформи. Естествено, от моя гледна точка и от наша гледна точка на ДБ, тези обещания нямат стойност, защото са давани пред нас много пъти. Видно е все пак, че ЕНП се опитва да даде последен шанс на българското правителство.

ДВ: Вие положително сте проследили и различните интерпретации на срещата между Бойко Борисов и лидера на ЕНП Доналд Туск. Какво, според Вас, се е случило на този разговор?

Кънев: Аз се осланям на прессъобщението, което пусна кабинетът на г-н Туск. То изцяло потвърждава думите ми: ЕНП упражнява силен, концентриран натиск върху правителството на България да си изпълни обещанията. Обещания, които дава и пред българската публика, и пред европейските си партньори, но които остават само на думи.

ДВ: Апропо, думи. Във вчерашния дебат имаше силни думи. Евродепутатката Клеър Дейли дори говори за „вампири, които смучат кръвта на тези прекрасни хора“. Но какво следва от всички тези думи? Какви ще бъдат последствията от вчерашния дебат?

Кънев: Непосредственото следствие от дебата е много по-строгото наблюдение на България, независимо от това кой е на власт. Наблюдение и на сегашното управление, и на всяко следващо - което самó по себе си е добра новина. Следва още ясното очакване, че думите за реформи ще спрат, а ще започнат реалните законодателни и управленски действия - нещо, в което аз много дълбоко се съмнявам предвид зависимостите на българското управление. Моят акцент е, че времето за обещания много отдавна е изтекло и всъщност вече е късно за доверие, че това правителство може да вземе мерки по отношение на превземането на правосъдието и медиите.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

5

Новак

07.10 2020 в 10:27

За сведение на Радан Кънев - ЕНП нищо не е разбрала. Заровили са се в някакви котерийните борби и приказвайки високопарни слова си мислят, че правят политика. Изказването на Вебер беше показателно в тази посока. Изцепките на некадърната идиотка от Малта само протвърждават мнението, че тези евродепутати са едни най-обикновени пионки при това нарочно избрани да са тъпи и ограничени.
ЕНП нищо не е разбрала защото от това, което излиза наяве мотивациията им е защита на бизнес интереси, а не на политики. Не мисля, че и в другите партии нещата са по-различни.
Още една по-солидна криза с Covid и тази куха конструкция наречена ЕС ще се разпадне с гръм и трясък. Тя така или иначе не може да издържи на конкуренцията на англо-Саксонския алианц и Китай. С дебелогъзи, тъпи и крадливи чиновници няма да стане.

10372

4

elbarbudo

07.10 2020 в 04:13

дотук не виждаме нито едно доказателство за думите на радан кънев.

20696

3

Новак

07.10 2020 в 02:44

До оня разбирач, по-долу- какъв проблем е решил Тиквата? Създаването на усещане за решаване на проблеми, говоренето за тях , лъжата и манипулациите не са решаване на проблема. Да ти имам дейното решаване на проблемите.
След изказването на Вебер самото ЕНП се видя, че е същата бизнес организация като ГЕРБ - свърталище на криминали от цяла Европа пазещи гърбовете си един друг. Само едни високопарни думи , а зад тях - НИЩО!
Заради това управление на Европа ще измрат много хора с Ковид, икономиката е зависима от Китай, а бежанците, които бяха поканени ще оглозгат каквото е останало. Пък вие се дивете на баба ви Меркел.

3943

1

OtSofia

06.10 2020 в 20:11

Този горе нищо не разбира. Борисов, харесва ли ни или не, е от този тип дейни хора, които знаят да решават проблеми на другите. Това е важно лично качество. Независимо колко имат право всички, които го нападат и всички, които той вбесява с поведението си - Борисов решава проблеми. Отмята ги, после пак. Не се чудете, че европейците го ценят. Какво тежи една скъпа къща пред тежък конфликт за другите, в който изчезват милиони? Точно там е заровено кучето. А горното лице на снимката не се прочу с нищо друго освен, че създава проблеми на другите, пък били те неговия народ, и умножава тези проблеми без усилие. Същото важи и за руснаците, вкл. половин такива. - кеф ви председател на ПЕС, кеф ви - българска евродепутатка. А създаването на проблеми е лавинообразно явление - колкото повече, толкова повече! Интересите на България? Тези хора са напълно замаяни от адреналина, излъчван при създаването на всеки проблем за другите; каква татковина, какво бъдеще за децата им, овъргаляни в техния позор.