"Прозрачност без граници" постави България на първо място по корупция в ЕС

OFFNews 25 януари 2017 в 10:48 10849 19

Снимка "Прозрачност без граници"

Неправителствената организация "Прозрачност без граници" публикува днес Индекса за възприятие на корупцията за 2016 г. в 176 страни.

В класацията България заема 76-о място и е на най-задна позиция от държавите членки на ЕС. 

В доклада на организацията се казва, че популистките и автократични лидери обикновено налагат още по-корумпирани системи в страните, където са обещали реформи. Организацията предупреди, че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава.

Председателят на организацията Хосе Угас дава за пример Унгария и Турция, чиито индекси са се влошили през последните години, докато Аржентина се е придвижила на по-добра позиция след свалянето на популисткото правителство.

Въз основа на експертни мнения за корупцията в публичния сектор "Прозрачност без граници" поставя на първо място в класацията като най-малко корупмпирани страни за 2016 г. Дания и Нова Зеландия, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария и Норвегия. Сомалия е на дъното на класацията, а над нея са Южен Судан, Северна Корея и Сирия.

Резултатите за 2016 г. открояват връзката между корупцията, неравенството и популизма. Те взаимно се подхранват и затварят в омагьосан кръг корупцията и неравномерното разпределение на властта и на богатството в обществото, отбелязва неправителствената организация. Когато традиционните политици не успеят да се справят с корупцията, хората стават цинични. Те все по-често се обръщат към популистки лидери, които обещават да разбият цикъла на корупцията и привилегиите, но това по-скоро задълбочава, отколкото намалява напреженията, подхранващи възхода на популизма, посочва "Прозрачност без граници".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

19

Лопе де Вега

25.01 2017 в 13:40

Абе радвайте се, че най-сетне сме взели едно първо място. А то все последни-предпоследни... Омръзва.

Поздрав!

42249

17

Denis Rizanov

25.01 2017 в 12:40

samael, те в АзъБъ като ги викат за подписване на грантовете им дават актуален списък. Щом от там са казали, че тези могат днес да са такива и такива, значи е така и не подлежи на коментар, докато не получат нов мейл с инструкции. Тези въпроси, които му задаваш са с повишена трудност и обикновено след тях подвиват опашка и се оттеглят да ръсят мозъчни пръдни и дрисни под други статии.

12038

15

косата

25.01 2017 в 12:14

Къде видя увъртане. Няма елит който да върши работа без силна воля от страна на избирателите. По конкретно не мога да ти го напиша.

Ето нещо, върху което да помислиш: Тереза Мей бе противник на Брекзит, но когато я назначиха за премиер, след ясно изразената воля на референдума работа съвестно за излизане с най добри условия за страната си.

Това в една от най старите демокрации на планетата.

12038

13

косата

25.01 2017 в 12:01

Волята идва от избирателите, не от елита. Справка - Румъния :)