Проверяват кандидатите за инспектората към ВСС за принадлежност към ДС

Ивайло Анев 18 септември 2015 в 10:14 2379 0

Снимка Сергей Антонов

Парламентът прие процедурните правила за избор на инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според приетите правила предложенията за позицията ще се приемат в писмен вид в 17-дневен срок от приемането на тези правила от парламента. Кандидатури ще имат право да издигат както депутати, така и юридически лица, висши училища и научни организации.

Необходимите документи са писменото съгласие на предложеното лице, както и подробната автобиография, копие от диплома за завършено висше юридическо образование и свидетелство за съдимост на кандидата.

Документите ще бъдат проверени на заседание на правната комисия, след което в рамките на две минути ще бъдат изслушани номинираните за позицията.

Последният етап ще протече по време на пленарно заседание на Народното събрание, на което ще бъдат представени всички кандидати. Всяка номинация ще бъде гласувана по отделно от депутатите. Ще бъде назначени юристите, получили най-много гласове „за“.

По време на дебатите депутатът от Реформаторския блок Петър Славов предложи да има проверка на кандидатите дали са имали принадлежност към структурите на Държавна сигурност. При гласуването предложението му бе подкрепено от депутатите.

Методи Андреев от ГЕРБ подкрепи думите на Славов, като посочи, че трябва да има и предварителна проверка, за да може обществото да знае кои са тези кандидати.

"Редно е да има проверка към Държавна сигурност. Народните представители ще бъдат запознати за кого гласуват. Да знаем за кого гласуваме и кой кой е, е много важно", каза от своя страна Мартин Димитров от РБ.

На 2 април за главен инспектор към Инспектората на ВСС беше избрана Теодора Точкова. Тя събра 195 гласа "за", само един депутат гласува против и един - "въздържал се"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!