"Протестна мрежа" пита Борисов дали се е срещал с Василев и Пеевски

Ивайло Анев Последна промяна на 30 март 2015 в 16:03 4280 4

"Истината за черната кутия КТБ излиза, но на малки части и изключително бавно", това написаха днес от "Протестна мрежа" в писмо до премиера Бойко Борисов.

Писмото е реакция на вчерашното интервю на банкера Цветан Василев, в което той прави скандални разкрития за връзките му с властта. 

Протестърите питат дали Борисов се е срещал с Цветан Василев и Делян Пеевски и какви са били целите на тези срещи.

Публикуваме цялото писмо на "Протестна мрежа" до Бойко Борисов:

Уважаеми г-н Борисов, господа от управляващата коалиция,

Истината за черната кутия КТБ започва да излиза, но на малки части и изключително бавно. Ние, като вносители на сигнала до прокуратурата, по който започна цялото разследване на банката и нейния регулатор, сме силно заинтересовани тази истина да излезе наяве, а държавните средства за изплащане на гарантираните депозити да бъдат върнати. Ето какво конкретно Ви предлагаме, ако желанията ни в тази насока съвпадат. Ние смятаме тези предложения за изключително важни за защита на обществения интерес и битката с корупцията по високите етажи на властта:

Първо, специалната парламентарна комисия за КТБ максимално бързо да изслуша – независимо къде и как – основните участници в схемата КТБ, започвайки от Цветан Радоев Василев, контролиращ собственик на банката, и Делян Славчев Пеевски, депутат от ДПС със стар автомобил и скъпа частна охрана. Това изслушване трябва да се случи веднага, независимо къде и как.

Второ, синдиците на КТБ, избрани и въведени в банката от Вашия финансов министър, да публикуват не само всички направени цесии и прихващания, но и списък на най-големите кредитополучатели, заедно с техните кредитополучатели т.е. крайните получатели на парите. Само така ще видим кой се е облагодетелствал от “специалните инвестиционни дружества” на Цветан Василев. Кавичките не са случайни.

Трето, международното разследване на КТБ, гласувано и в парламента, да стартира веднага, като наетите експерти да имат поставена много ясна и точна задача за проследяване и събиране на активите на банката. Знаем, че има подобно разследване в прокуратурата и искаме да ви напомним, че не това гласувахте в Народното събрание.

Освен това, правителството да настоява новото ръководство на ДАНС да разследва веднага цялата афера, като започне от свое вътрешно разследване как и защо беше допуснат целият риск не само за финансовата стабилност, но и за националната сигурност на страната. Нека припомним, че милиарди от парите на данъкоплатците има и в друга банка и те също очакват връщане.

Международният одит на българската банкова система, който беше обявен от Вашето правителство, да стартира незабавно, за да знаят българските граждани и Европейската комисия какво се случва всъщност в нея и има ли всъщност надеждни финансови регулатори в България. Само така ще знаем дали държавата спасява с наши пари работещи банки или други финансови схеми с особен статут и политическа протекция.

Уважаеми г-н Борисов,

Битката с корупцията, която обявихте че сте готов да водите, е невъзможна без разплитането на огромна афера като тази в КТБ. Сега е моментът за истински действия в тази посока и само така ще стане ясно кой е част от този модел и кой иска да се бори с него. Затова очакваме от Вас да заявите ясно и точно дали наистина сте се виждали с банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски и какви са били целите на тези срещи.

Ние питахме КОЙ, когато Вие бяхте в опозиция, ще питаме и сега, докато не получим отговор.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2015 в 20:42

Да питам другаря Борисов защо иван искров все още е главен банкер?
Това ако се случи в нормална държава от ЕС щяха да валят оставки, че дори и белезници щяха да щракат.....

30.03 2015 в 17:38

spoko - те питат тия дето са се облажили от далаверата, "техните" са още "нови" в занаята

30.03 2015 в 17:37

Аз пък питам КОЙчовците от къде са им парите ?

30.03 2015 в 17:13

Нали имате министри във властта така че питайте тях.