Quantcast

Протестна мрежа иска проверка на допуска на Пеевски до класифицирана информация

OFFNews Последна промяна на 17 октомври 2014 в 16:04 2256 2

Писмо с искане за проверка на извършената през юни 2013 г. процедура за даване на допуск до класифицирана информация на избрания за председател на ДАНС Делян Пеевски беше подадено от 11 граждани от „Протестна мрежа” до вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов. 

Причината за писмото е липсата на напредък по същата част на сигнала, подаден на 25 февруари до Главния прокурор Сотир Цацаров, както и нови факти и данни, станали публично достояние от подаването на сигнала досега, обявиха от ПМ.

„Поради високата степен на обществено значение молим да бъде извършена проверка на процедурата по издаване на достъп до ниво на класифицирана информация “Строго секретно” на народния представител Делян Славчев Пеевски във връзка с избора му за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), гласуван на 14 юни 2013 година от 42 Народно събрание на Република България. Молим също така да бъде проверено дали лицето продължава да има достъп до класифицирана информация и на какво ниво, с оглед на появяващите се нови факти и обстоятелства, които увеличават съмненията в законосъобразността на извършената през юни 2013 година процедура”, се казва в писмото.

Пример за „нови факти и обстоятелства” са свидетелствата на Цветан Василев за участие на Пеевски в собственоста на „Булгартабак холдинг”, което – ако е вярно – означава, че в краткия си престой в ДАНС той е имал достъп до информация за разработки за трафик на акцизни стоки, по които агенцията активно комуникира със свои партньори от службите на ЕС и НАТО. Други нови обстоятелства са информациите за данъчни задължения на членове на семейството на Пеевски, което поражда въпроси за пълнотата и задълбочеността на данъчната проверка, извършена в рамките на проведената процедура за допуск до класифицирана информация, посочват от ПМ.

В писмото е направен анализ на отделните стъпки на процедурата за даване на достъп до класифицирана информация ниво “Строго секретно” според Закона за защита на класифицираната информация, което включва задължителни етапи като попълване на въпросник, проверка по местоживеене от всички адреси, ползвани от проверявaния, проверка по месторабота, проверката на банковите сметки, проучване в данъчните регистри, интервю с проучването лице и с три посочени от него лица. Изложени са аргументи за необходимостта от проверка и са приложени писмени доказателства под формата на декларации, справки, съдебни документи и медийни публикации.

С оглед на факта, че самата процедура от юни 2013 г. е извършена за едва четири работни дни, в писмото се настоява за бърз и задълбочен отговор от министерството и ресорните ведомства – ДАНС и ДКСИ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2014 в 00:23

обществена тайна е, че в деня на назначаването на свинчо, партньорските служби спряха за няколко часа работа с българските.
Това действие на ДПС и комунистите бе тест за реакция на западните ни партньори, напълно в противоречие с официалните им про-евроатлантически позиции и минира авторитета на службите за години напред.
Поставянето на карта на националната сигурност по подобен начин изисква санкция каквато няма как да бъде поискана от редовно правителство или парламент.
Браво на протестна мрежа, че напомнят, ровят, търсят.
Дано скоро такива хора и да наказват!

18.10 2014 в 00:08

Удивително как фразата "ТЪП И УПОРИТ" не се мерна в горния етаж на шорошомолските тикви.

То вече никой нормален човек нема никъф интерес по тая тема, обаче дружинката на дедо Шорош продължава да ръчка, се едно има некво значение кой бил по-голяма свиня.

Развеселен съм.