Протести в поне още 7 града в България

Последна промяна на 14 юли 2020 в 21:49 4683 1

Снимка Десислава Велкова/БТА

Протестни шествия за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев имаше поне още в шест града в страната - Русе, Сливен, Добрич, Хасково, Плевен, Благоевград и Пловдив

"Протестирам за оставка на правителството - не заради доходите, а заради ограбените надежди. Надеждата е последното нещо, което може да се ограби от хората", каза Милен Христов - един от участниците в протеста в Русе цитиран от БТА. Протестиращите скандираха "Оставка!", "Мафията вън!". Недоволството продължи с шествие по централната пешеходна улица в града.

За втора поредна вечер граждани на Сливен също протестираха. Хора, организирали се през социалните мрежи, се събраха в 18.00 ч. пред сградата на общината. Друг протест, организиран от "Демократична България", започна половин час по-късно пред сградата на НТС, като двете групи се събраха и потеглиха в шествие по главната улица. Над сто души носеха български флагове и плакати с надписи "Оставка",

Пред репортер на БТА медицинската сестра Надежда Маргенова, която бе сред протестиращите, барикадирали се през март в сградата на парламента, обяви, че участва и подкрепя протестите - като гражданин, като майка, с желанието за реформи в образованието, здравеопазването и социално-икономическия живот.

За пета поредна вечер в Плевен бе организиран протест с шествие с искане за оставката на правителството и на главния прокурор. Десетки недоволни се събраха пред сградата на областната администрация. Иван Иванов от организаторите заяви пред репортер на БТА, че се събират не чрез партии, а чрез социалните мрежи. Той каза, че за утре се организират да преминат през целия град в автошествие.

Протестиращи граждани срещу правителството преминаха в шествие през центъра на Добрич - до офиса на ГЕРБ, където скандираха "Оставка". С развети национални знамена недоволните издигнаха и плакати "Няма леви, няма десни - всички сме за България" и "Протестирам безплатно срещу мафията". "Искам малко, което за трийсет години преход не получих. Братя и сестри, също, както на вас, парите не ми стигат, живот не ми остана. Не харесвам партиите - всички са ми едни и същи", каза пред митингуващите 30-годишният Иван Богословов. Той спомена, че след като е бил в Италия и Англия, е разбрал, че в България "животът е "болен здрав носи". "И аз се изморих да оцелявам", добави бивша учителка на младия мъж от строителния техникум в Добрич.

"Трябва промяна, за да се върнат повече млади хора в родните си места, да пренесат демократичната кауза", заяви пред журналистите на протеста Християн Христов, който оглави Центъра за защита на природата и животните в Добрич след дипломирането си по екология и морска биология във Великобритания.

В шествие по централния булевард "България" в Хасково, със спиране на автомобилния трафик, прерасна днешният втори антиправителствен протест под мотото "Хасково се събужда". Неколкостотин души се отправиха в пешеходна колона от централния площад "Свобода", където започна митингът, през площад "Общински" и пътната артерия до сградата на Съдебната палата.

"Всички ние сме обединени в едно - да изразим недоволството си от олигархичния модел, който управлява държавата", каза организаторът на протеста, общинският лидер на "Да, България" и съпредседател на местната структура на Демократична България" Тодор Топалов.

Протестиращите в Пловдив пред сградата на Общината поискаха искат оставката и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, съобщава “Под тепето”. Той е под прицела на гражданите поради отношението към собствените кадри, уволненията на свободомислещи журналисти и липсата на свобода на словото в националната телевизия, като днес с подобен призив излязоха и десетки настоящи и бивши кадри на медията, както и университетски преподаватели и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови