Протести и контрапротести за Карадере

OFFNews 30 март 2014 в 07:11 4732 7

Протест в защита на Карадере

Снимка Сергей Антонов

Протест срещу застрояването на Карадере ще се проведе днес в София.

Началото на демонстрацията в 18 ч., а сборният пункт - езерото Ариана.

Организатори на протеста са ПП "Зелените", а исканията им са:

1. Публично представяне от страна на правителството на пълна информация относно проекта за Карадере, подписания меморандум с инвеститора и проведените от Министерски съвет обсъждания по въпроса.

2. Отмяна на скандалното решение за предоставяне на приоритетен клас инвеститор за проекта в местността Карадере.

3. Спешно приемане на предложените промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, спиращи строителството в защитените зони по местообитанията - включително Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, дюните на Несебър и др.

Миналата неделя недоволството срещу намеренията за застрояване на един от последните диви плажове в България събра на протест около 2000 души.

Контрапротест

Инвестиционните намерения за Карадере ще са повод за още демонстрации в страната, които обаче ще се обявят в подкрепа на проектите за застрояване на Черноморието.

Протести срещу "зеления рекет" в Черноморските общини ще се проведе в няколко града на страната в неделя.

За планираната демонстрация съобщиха от пресцентъра на Националната асоциация "Българско Черноморие".

Протести ще се проведат в девет черноморски града - Долни Чифлик, Бяла, Обзор, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско, Царево.

Част от гражданите на Бяла са недоволни от протестите срещу застрояването на Карадере. Според тях инвестиционните намерения за един от последните диви плажове на България ще допринесат за развитието на Бяла.

По обяд на протест срещу "зеления рекет" се събраха едва 11 граждани. От асоциация "Българско Черноморие" планират следобедна демонстрация на пътя между Бургас и Слънчев бряг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови