Прокуратурата отказа да разследва Борисов за предателство

OFFNews 09 ноември 2015 в 11:32 4368 16

Прокуратурата отказа да разследва Борисов за предателство

Прокуратурата отказа да образува наказателно производство срещу премиера Бойко Борисов по съмнения за престъпления против републиката и предателство. 

Проверката беше образувана по сигнал на "Протестна мрежа" във връзка с изказване на лидера на ГЕРБ за пропуснат руски военен самолет през наша територия. Според думите на Борисов българската страна е оставила самолетът да прелети в посока Сирия, въпреки съмненията, че на него се превозва оръжие. "Дилемата беше дали да изпълним това, което имаме като поет ангажимент, с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки от хора и самолети по Черно море. Не мога да допусна такова нещо. Разпоредих, ако се наложи да ги пропуснем, с ясното съзнание, че не изпълняваме своя ангажимент, но ми се видя по-лесно да се разбера с натовските партньори, отколкото да изкарват с ковчези пилоти“, заяви Борисов пред симпатизанти ГЕРБ в София в зала „Армеец“ на 13 септември 2015. 

Прокуратурата разпита Борисов, но след събраните доказателства, включително и секретни материали, не са открити доказателства за извършено престъпление. 

В хода на проверката са изискани множество документи, включително и такива, съдържащи класифицирана информация. Снети са обяснения от длъжностни лица, включително от министър председателя и от ръководни лица от Българската армия – Военновъздушните сили на България. При проверката не са установени данни за извършено престъпление от общ характер, включително престъпления против републиката, предателство, престъпления по служба и разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Повече информация по случая не може да бъде предоставена, тъй като представлява държавна тайна по смисъла на чл. 25 от ЗЗКИ, се казва в съобщение на прокуратурата.

Подателите на сигнала поискаха от Сотир Цацаров да разпореди проверка дали това публично признато от премиера действие не е съставомерно деяние „Предателство“ по чл. 100 (2) от Наказателния кодекс.

Според чл. 100 (2), с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна се наказват деяния на „български гражданин, който по какъвто и да е начин подпомага чужда държава или обществена група в чужбина при провеждане на военни или други враждебни действия против Републиката.“

Според сигнала на "Протестна мрежа" от изказването на премиера става ясно, че руската държава е инициирала „враждебни действия против Републиката“, а именно реализиран е план за нарушаване на държавната ни граница от самолети на руските военновъздушни сили.

Съгласно законите на България, ангажиментите ни като съюзник в НАТО и в съответствие с международното ембарго спрямо Сирия, тези самолети не е следвало да бъдат допуснати да преминават над България. Следвало е, както казва самият Борисов, те да бъдат третирани по ясно разписана процедура за нарушители на държавната ни въздушна граница, а именно: прихващане от български изтребители и принудително приземяване. При отказ да се подчинят са предвидени предупредителни изстрели и като крайна мярка сваляне на самолета-нарушител – се посочва в сигнала до Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!