Прокопиев към Станишев: Искам публично извинение

OFFNews Последна промяна на 15 май 2014 в 15:32 16009 37

Иво Прокопиев
Иво Прокопиев

Съиздателят на "Капитал" и "Дневник"  разпространи отворено писмо до лидера на БСП Сергей Станишев във връзка с публикуваната от сайта "Блиц" кореспонденция на Прокопиев до редакторите в "Икономедиа".

Публикуваме писмото без съкращения:

Г-н Станишев,

с това писмо искам от Вас публично извинение. За политик като Вас, с претенции да бъде лидер на социалистите в Европа, не е допустимо по този груб начин за тяснопартийни цели да навлиза в личното пространство на журналисти и издатели и да съучаства в арогантното погазване закона.

Единственият скандал в режисираното публикуване на моя частна кореспонденция с редакторите на "Капитал" и "Дневник", е че този който го е направил, е извършил престъпление по българското законодателство.

В тази връзка не си ли задавате следните въпроси:

Нормално ли е някой да има достъп до електронната поща на една от малкото независими медии в държавата?

Следенето, подслушването и шпионажът на журналисти ли са моделът на демокрация и гражданско общество, за който вие и Партията на европейските социалисти се борите на предстоящите избори за Европейски парламент? Това ли е добрата практика в Европа, която искате да пренесете в България? (Моля, поправете ме, ако вече не споделяте европейските ценности и не смятате европейските практики за добри.)

Ако Вие не осъдите публично този безпрецедентен акт на политическо хакерство и не се противопоставите публично на посегателството на срещу личността на който и да е български гражданин, се превръщате в съучастник. Аз не съм Ваш политически опонент, както никога не съм имал претенции да бъда участник в политиката, но дори и да бях, подобно безобразие, пак би било възмутително.

Цялата режисура, предварителна подготовка и апломб на този псевдо "И-мейл гейт", показаха съвсем ясно, че за вас политическата цел в предстоящите избори оправдава всички средства, включително и незаконни действия пред очите на цялото общество.

Настоятелно Ви моля, прочетете още веднъж писмото ми до редакторите на "Капитал" и "Дневник" и отговорете конкретно, къде видяхте "сценарий за дискредитиране на правителството" и кое в писмото е задкулисно или скандално?

И не е ли по-скандално това, че отново в името на лична корист и на партиен интерес, чрез политизирането на ключови регулатори, систематично се разрушава доверието в икономиката на България? Че хаосът, който вашето управление непрекъснато произвежда в ключови сектори, застрашава интересите на хиляди легитимни инвеститори в българската икономика, на техните работници и служители и техните семейства. Че в момента заради корупцията, беззаконието и липсата на каквато и да е възможност и перспектива в България прогонвате в чужбина още едно поколение? Може би и това е калкулирано като политически успешен ход, защото така скоро няма да има кой да гласува за промяна.

Вероятно не можете дори да си го представите, но за разлика от медиите, които безропотно изпълняват в детайли предварително подготвените политически кампании, в "Капитал" и "Дневник" има стандарти и правила, те се спазват и журналистите търсят за позиция всички засегнати страни. Включително представители на вашето правителство, на вашата партия и контролираните от вас регулаторни органи.

Като издател на "Капитал" и "Дневник" и един от основателите на "Икономедиа", не само имам право, а смятам за свое гражданско задължение да казвам откровено какво мисля, когато някой по очевиден начин дестабилизира държавата в името на своя личен и политически интерес.

Г-н Станишев,

позволявам си да се обърна към Вас публично и да поискам извинение за недопустимите квалификации, които направихте за мен и за това, че грубо използвахте името ми за нуждите на предизборната кампания на БСП. Тази кампания се плаща от всички данъкоплатци, включително и от мен.

Затова, настоявам да се извините не само на мен, а и на всички мислещи и независими българи с достойнство, които не се страхуват да казват истината на глас и искат в България да има правила и върховенство на закона, а не върховенство на силните на деня.

Иво Прокопиев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2014 в 16:08

Не си спомням подобна загриженост да беше изразявана по времето когато всички медии на г-н Прокопиев публикуваха не един мейл, а цялата кореспонденция и то не на "независим" журналист (с огромни, публично признати интереси в сектора енергетика), а на еввродепутат. Явно не се прави разлика между това да ти хакнат мейла и това да публикуват мейл, който си изпратил. Г-н Прокопиев май не се съмнява, че някой от адресатите може да е предоставил мейла на конкуренцията. ;) Факт е, че подобни прояви са изключително грозни. Също така е факт, че Прокопиев пръв по най-брутален начин и без никаква цензура стартира тази грозна практика. Явно е голям наивник, ако си мисли, че Пеевски няма да му отговори подобаващо. :)))

16.05 2014 в 11:42

Трябва да си много глупав, за да използваш едно съвсем разумно лично писмо за политическа агитация. Хем признаваш, че извършваш незаконни действия, хем не получаваш нищо от това, че си хакнал лична поща. Скандалът се стоварва върху главата ти. А че Станишев е глупак, е ясно. Къде е тръгнал да се мери с класата на Прокопиев.

16.05 2014 в 09:58

@Див Каратист 04, цялото ти съмнение се свежда до едно просто обяснение - iPhone.
Не можеш да имаш 2 пощи на "Sent from my iPhone". Това навежда на мисълта откъде би могло да стане проникването.

16.05 2014 в 03:17

България трябва да възстанови своя суверенитет върху собственото си електроразпределение.

Нямаме нужда от чужди посредници да пишат фактури и да тормозят населението.

Защо печалбите от ЕРП-тата трябва да се изнасят в чужбина от чужди държавни фирми, а не да остават в България и да формират национално богатство?

15.05 2014 в 21:45

Най-вероятно този мейл е бил изнесен от някой недоволен служител. Има много такива случаи.

Важно е, че съдържанието е неблаговидно. Правителството на Бочко падна именно заради енергийните вампири.

Защита на чужди национални интереси, в противовес на българските.

15.05 2014 в 21:40

spaske... не си станишев!!! :)

... хахахахахахаха

... попрочетох... мдам... сладурко ********

... хахахахахахаха

15.05 2014 в 20:27

„Вивид пауър" с лиценз за износ на ток, получен по времето на Прокопиев! Ти си търси форуми, мнения и каквото искаш...

15.05 2014 в 20:01

... за къдиевица е ясно...

... питам за прокофиев и износ на ток!

... или давай линкове във форума или се извини...

... види ми се, че така е редно... иначе ше ти викам станишев! и производни...

... хахахахахахахаха

15.05 2014 в 19:43

Следенето, подслушване и шпионаж на журналисти ли били модел за демокрация - това ли пита г-н Прокопиев. Интересно. А нали сайта Бивол който е в топли отношения с Икономедиа и им дава редовно да полазва техни статии - та същия този сайт нали преди време именно чрез следене и шпиониране публикува имейлите на компанията Лийдуей? А Икономедиа написаха десетки статии по темата, прекопирвайки и тези от самия сайт. Тогава никой не повдигна въпроса че тези тази информация е придобита по нечестен начин. Но сега г-н Прокопиев се опитва да е уповава на морала.

15.05 2014 в 19:24

О, Сандо! Направи си труда да провериш фирмите, които изнасят тока на АЕЦ-а, сите са свързани с Кадиев или Прокопиев, естествено с вещатата подкрепа на Р.Овч.