Проф. Христо Даскалов: Уволниха ме заради ''Евролаб 2011''

OFFNews 13 октомври 2022 в 14:51 1718 1

Проф. Христо Даскалов

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Проф. Христо Даскалов

Бившият председател на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов твърди, че основната причина за скоростното му уволнение от страна на служебното правителство се крие в борбата му с фирмата, извършваща фитосанитарния контрол на българо-турската граница - "Евролаб 2011".

В позиция, изпратена от пресцентъра на "Продължаваме промяната", проф. Даскалов заяви, че служебният зам.-министър на Министерството на земеделието и храните Крум Недялков е разпространил неверни твърдения за неговото скоростно уволнение. На 5 октомври служебното правителство освободи Даскалов от поста.

Тогава служебният земеделски министър Крум Недялков заяви, че Даскалов е нарушил изборното законодателство, като се е върнал на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати и че в същия ден е предприел разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители в БАБХ.

Даскалов изтъква, че е бил в отпуск като кандидат за народен представител за периода 31.08.2022 г. - 03.10.2022 г. и че отпускът му е бил подписан от самия министър на земеделието. Бившият председател на БАБХ твърди, че на 4 октомври се е явил на работа и е проверил какво е свършил през това време заместникът му д-р Христо Вълчанов:

"Установих, че повечето от нещата, които следваше да се свършат по отношение на казуса "Капитан Андреево", не бяха помръднали от момента на излизането ми в отпуск. Твърденията за мои уволнения и назначения са неверни. На 04.10.2022 г. бяха направени размествания на двама наши служители от едно звено в друго звено на БАБХ, новоназначени лица няма, уволнени също няма," пише в официалното изявление, изпратено от ПП.

Проф. Даскалов описва заповедите, които е подписал в този "сакрален ден" преди да бъде уволнен.

1. Заповед, с която упълномощава проф. д-р Оля Караджова да го замества от 05.10.2022 г. до окончателното обявяване на имената на новоизбраните народни представители в 48-то НС;

2. Нотариална покана до фирма ''Евролаб 2011" за напускане на заетите сгради. Тя се базира на направена проверка на използването на предоставените под наем сгради на фирмата и дали е променено тяхното предназначение в процеса на наем, от комисия от БАБХ на 02.08.2022 г. Данните от тази проверка бяха потвърдени от последващи проверки на други държавни институции, като Агенция Митници, МВР, ДАНС и други. На базата на тази покана се даваше възможност на областния управител на област Хасково да изведе ЕВРОЛАБ 2011 от заеманите сгради;

3. Искова молба до Софийски градски съд, гражданско отделение, за започване на дело за обявяване за нищожен на сключения на 31.12.2021 г.- договор за наем между БАБХ и фирма ''Евролаб 2011";

4. Анекс към договор с цел удължаване с 26 дни (времето, пропуснато по време на хакерската атака на ВетИС), като удължаването е предложено от г-н Тончо Вачев – директор на дирекция ИСИС към ЦУ на БАБХ. С анекса не се променят финансовите параметри на договора. Договорът е свързан с независима проверка на ВетИС.

Сред обвиненията, отправени от Недялков към Даскалов, е и това, че той бил сключил анекс към договор с изтекъл срок на действие и в края, след всички тези разпоредителни действия, заминава на служебна командировка в Италия на разноски по научен проект на структурата на БАБХ.

Даскалов днес коментира, че е логично той като научен ръководител на проекта BIOPIGEE, част от научните проекти по проект OneHealth EJP, Хоризонт 2020, да присъства на последната му конференция. Той посочва, че анексът към договора не променя статута му на научен ръководител на проекта.

Според бившия шеф на БАБХ "размахването" на допълнителния му трудов договор, прекратен в края на 2021 г., само потвърждава, че е спазил изискването да няма други трудови договори, след като е избран за народен представител в 48-ото НС.

Даскалов посочва, че командировката не е доход, а е дейност, свързана с научния проект. Той отбелязва, че към момента "БАБХ не е платила и стотинка за командироването" му, както и на двамата му колеги, които са го придружавали.

"Тези факти потвърждават моето заключение – причината за моето уволнение са първите три подписани от мен документа. Особено важна причина е входираната искова молба за обявяване на нищожен на договора, подписан с ''Евролаб 2011". Г-н Вълчанов не даде ход и с последваща заповед анулира подписаните през този ден от мен документи", обобщава проф. Христо Даскалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша