Проектът за промени по ''Патриарха'', ''Витоша'' и ''Нансен'' ще трябва да бъде довършен

Васил Терзиев съжалява, че не обсъдил достатъчно промените в движението с живеещите в района и районните кметове

Ружа Райчева 23 май 2024 в 17:23 9420 5

Бул.

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Бул. "Патриарх Евтимий" от птичи поглед

Кметът на София Васил Терзиев бе категоричен, че проектът за промени по централните столични булеварди трябва да бъде довършен. Той заяви, че съжалява, че не го е обсъдил достатъчно с районните кметове и обитателите на домове наоколо преди да започне ремонтът.

На второто извънредно заседание на Столичния общински съвет за деня бяха обсъдени промените в движението по централните булеварди "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен". Срещу тях се обявиха районните кметове от ПП-ДБ-СС на "Средец" - Трайчо Трайков, и на "Триадица" - Димитър Божилов. Административният съд в София спря проекта, общината обжалва решението. На първото заседание днес СОС обсъжда спрените лифтове на Витоша в продължение на 3 часа

Васил Терзиев заяви, че съжалява, че се отива на поредни избори и проектът за промени се използва с предизборна цел. Според него не е отговорно да се дава фокус върху това напрежение на фона на многото друго, което има да се свърши.

"Казусът е от съществено значение за живеещите в района - съжалявам, че нямахме достатъчно добра комуникация с тях и районните кметове. Оценено е като нещо, което бихме променили в бъдеще", каза кметът.

По думите му най-добрият начин да се покаже, че урокът е научен е като следващият проект няма подобни дефицити при изпълнението.

"Пътят е да се довърши проектът, да се създаде една група по всички заинтересовани страни, за да могат да се адресират всички проблеми - какво да се направи с паркинга на "Иван Вазов", как да се уредят зоните за живеещите в района и за временно престояващите", заяви столичният кмет.

Прошко Прошков от групата на ГЕРБ-СДС заяви, че не разбира "свръхпренебрежителното" отношение на налагащите промените в движението в центъра на столицата и липсата на съгласуване на решението по закон. Той обърна внимание, че е липсвало становище от транспортната комисия за предложените промени.

Иван Таков от групата на "БСП за България" напомни, че съдът е постановил, че промяната е незаконна. Той посочи, че от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) са дали данни, че бус лентата не е донесла никакви приходи в хазната. Според него велоалеите могат да останат, но да бъдат преместени само от едната страна на пътното платно. Той обърна внимание на това, че проблем имат не само живущите в района, но и преминаващите оттам.

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев каза, че е силно притеснително това, че организацията на движението в София е станала тема на предизборната кампания за парламента. По думите му не е редно група партии, които се представят за проевропейски настроени, да бъдат толкова силна опозиция на една промяна към по-добро. Бонев призова общинските съветници да спрат със спекулациите, че новата уредба на движението е незаконна.

Зам.-кметът по транспортни политики Илиян Павлов изтъкна, че преди новата организация на движението е липсвал баланс и че "Патриарха" е бил зает "изцяло от автомобили". Той е на мнение, че сега има баланс между всички участници в движението. Според Павлов тези мерки са изключително закъснели и е трябвало отдавна да бъде изпълнени, но е липсвала политическа воля.

Докато течеше обсъждането протестиращи срещу промените в движението се събраха пред сградата на Столичната община на ул. "Московска", стана ясно от публикация на общинския съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян в социалните мрежи.

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    6

    PaulPierce

    24.05 2024 в 08:55

    При внимателен поглед на снимките предоставени от Хекимян, ясно се вижда, че политиците са повече от "протестиращите"

    605

    5

    Telluris Malus

    24.05 2024 в 06:48

    До 4I4ATA:
    И всички, които не харесват идеите на Съсипи София, са такива, така ли?

    605

    4

    Telluris Malus

    24.05 2024 в 02:42

    "Бонев призова общинските съветници да спрат със спекулациите, че новата уредба на движението е незаконна."
    Съда постанови друго. Докато решението на съда не се промени, новата организация е незаконна.

    800

    3

    4I4ATA

    23.05 2024 в 22:39

    Простите ********* никога няма да направят нещо хубаво и полезно за всички! Те работят само за да крадат и простаците си ги харесват, искат мутренска държава без ред - кочина, да си спират на аварийки където им падне, да карат с 200 в града, да вдигат супер много шум с таралясниците си, да махат дпф и катализатори да тровят всички и тн.

    14369

    1

    случайно прочетох

    23.05 2024 в 18:28

    Тоя цървул Хекимян да си ходи в Стара Загора, тук си имаме достатъчно клюкарКи!!!
     
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София