СОС обсъжда 3 часа спрените лифтове на Витоша

OFFNews 23 май 2024 в 13:47 1158 0

СОС

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Кой е виновен да няма лифтове на Витоша и какво да се прави оттук нататък се оказаха въпроси без окончателен отговор за Столичния общински съвет. 

Дебатите продължиха над три часа. Според ГЕРБ решението е общината да развали приватизационния договор с Витоша ски и да предяви претенции за неустойка от над 8 млн. лева, за колкото е договорът за приватизацията на Въжени линии ЕАД през 2007 г. Според Прошко Прошков, който е общински съветник от ГЕРБ и шеф на надзора на СОАПИ, основание да се предяват претенции по договора има, защото предметът на дейност на дружеството е "превоз на пътници" и той не се изпълнява.  

От ПП-ДБ-СС коментираха, че едно съдебно дело за разваляне на договора ще продължи с години. 

Планът за управление на Витоша не пречи да се възстановят съществуващите трасета в същия обем и обхват, повториха поканените представители МОСВ, Изпълнителната агенция по горите и Природен парк Витоша. 

На извънредното заседание на СОС стана ясно и, че по внесената актуализация на Плана за управление на Витоша се работи усилено. 

Кметът Васил Терзиев иска временна комисия за лифтовете

Кметът на София Васил Терзиев предложи да се създаде временна комисия за ситуацията с лифтовете на Витоша. Той предлага един човек от администрацията на СО да координира работата, за да се осигури синхрон с институциите. 

Независимо каква е историята на проблема, със сигурност трябва да се знае какво как се е случило, за да може да се начертае някакъв план, каза кметът. Той изрази надежда общинските съветници да работят заедно, за да стигнат до решение, така че Столичната община отново да бъде част от управлението на съоръженията на Витоша. Според Терзиев трябва да се намери начин те да станат 100% собственост на общината, за да бъде интересът на софиянци защитен. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София