Продължаваме промяната: Учителските заплати да са с 25% над средната

OFFNews 27 октомври 2021 в 16:15 2104 0

Няма работеща икономика без работещо образование. Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков по време на представянето на програмата за управление на партията.

Според партията основните проблеми в момента на българското образование са ниска функционална грамотност на учениците,  остарелите програми, липсата на млади и мотивирани учители, както и отпадането на 17 000 деца на година от училище.

Според Петков средната учителска заплата трябва да е с 25% над средната за страната.

Парите трябва да следват качеството - да има програми за възнаграждение, които да стимулират постиженията на учителите, чиито възпитаници печелят олимпиади и международни състезания, заяви съпредседателят на ПП.

Според Петков основен проблем е да не се зубри, а да се развива аналитичното мислене на децата.

Първокласниците днес трябва да са адекватни на пазара на труда до 2080 г. Повечето от тях ще имат повече от една кариера през живота си, посочи той.

Петков се обяви и за безплатни извънкласни дейности, които да развиват талантите им и подчерта, че в тази област много полезен за партията ще бъде музикантът Христо Петров - Ицо Хазарта.

Част от финансирането на науката да идва от бизнеса, а студентите да оценяват професорите си, са други идеи на Продължаваме промяната в сектор образование.

"Не трябва да се финансират университети, а изследователски колективи. Парите трябва да са обвързани с резултатите. Ако се въведе финансиране на проектен принцип, 80% от висшето ни образование няма да се справи", посочи другият съпредседател на партията Асен Василев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови