Президентска критика след решението за референдума на Слави

OFFNews 12 май 2016 в 15:29 10136 7

Президентът Росен Плевнелиев

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Президентът Росен Плевнелиев

"За мен е необяснимо как народните представители вчера говореха за противоконституционност на някои от предложените въпроси, а днес не стана и дума за това. Просто се отказаха от отговорност и я прехвърлиха към друга институция. За мен е повече от необяснимо как след като преди една година организирахме референдум и на два пъти се обърнах към Народното събрание за допитване до народа по въпросите за електронното гласуване, този референдум се проведе с масово участие, и днес народните представители с лека ръка допуснаха още веднъж да се зададе въпрос за електронното гласуване. Колко пъти трябва да питаме българския народ по един и същ въпрос и къде е логиката", попита президентът Росен Плевнелиев в коментар пред журналисти по повод днешното решение на Народното събрание за провеждане на референдум по инициатива на "Шоуто на Слави".

"Нима народните представители не разбират, че като вадят проблемното и лошото в пряката демокрация на преден план, сега те ще извадят проблемното и в представителната демокрация. Това действие на Народното събрание за мен е подценяване и това решение оставя много въпросителни дали народните представители желаят да извадят най-доброто от пряката и представителната демокрация в тяхната комбинация“, посочи държавният глава.

Плевнелиев допълни, че следи внимателно дебатите и взетите решения от парламента и е готов да използва правото си да се обърне към народа.

По отношение на проведените дебати в Народното събрание за наложеното вето върху текстове от Избирателния кодекс президентът беше категоричен, че ще чуе и анализира много точно представените аргументи. „Искрено се надявам депутатите да разберат, че моето вето е позитивно и градивно. Това е начин да се проведе в парламента смислен дебат за това как да помогнем на българските граждани да упражнят своето право на глас“, добави още президентът.

„Няма как да се съглася, когато се хвърлят аргументи дори без фактологическа обосновка. Някои националистически партии твърдят, че помагат на българите в чужбина, но реалното действие е точно в обратна посока. Те твърдят, че защитават правата на наши сънародници в Западните покрайнини, в Молдова. Но към момента единственото, което постигат е да ограничат вота на българите в Западните покрайнини, в Молдова, в Украйна“, каза Росен Плевнелиев. „Колко градове има в Молдова, които са с население над един милион жители? Как тогава ще гласуват българските граждани и как ще ги облекчим?“, попита още държавният глава.

Президентът апелира народните представители да се отнесат сериозно към действията си, защото по думите му „най-важни са изборните права на българските граждани и как да се помогне на нашите сънародници да гласуват облекчено зад граница“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13011

7

Georgi Ganchev

13.05 2016 в 05:43

палиачо

63994

6

Red or Dead

12.05 2016 в 19:17

... Но вече е време, вече е крайно време да завали....

http://s020.radikal.ru/i720/1605/b2/26160904dbd6.jpg

29585

5

Izalina

12.05 2016 в 16:37

"този референдум се проведе с масово участие,..."

Аз на 37-8% малко трудно мога да му кажа масово участие, както и на разяснителната кампания за провеждането му добра, но да приемем, че резултатът е горе-долу еднозначен.
Какво последва от него обаче ми е по-интересно за дискусия.

Добре е да се питат хората, но и потенциално опасно у нас.

12881

4

Иван55

12.05 2016 в 16:14

Истинският въпрос е КОЙ скопи първия референдум. Ако не го бяха направили дупетатите, сега нямаше да сучат за задължителното гласуване, а щяха да изпълняват. Да изпълняват, ама не им се ще. Е, сега ще им влезе по-дълбоко. Еле пък с въпроса за мажоритарните избори. Ако първият референдум се беше състоял в неговата цялост, сега подписка на Слави най-вероятно нямаше за има. Дупетатите, скопили референдума на Плевнелиев, да духат таратора.

63994

3

Red or Dead

12.05 2016 в 16:01

За сетен път се убеждавам, че тук има специално на щат един служител от “Фотошоп“, за да се грижи за макиажа на р...а и
р...а:)))

77927

2

El Commandante

12.05 2016 в 15:52

'Прав е!"

За кое от всичко?

10564

1

ultra-73

12.05 2016 в 15:44

Прав е!
 
X

Да помогнем на украинските деца!