Президентът за 1 май: Бягството на властимащите от отчетност е неуважение към труда

OFFNews Последна промяна на 01 май 2020 в 08:44 11364 6

Снимка Снимка president.bg

Президентът Румен Радев използва поздравлението си към народа за 1 май - денят на труда за да разкритикува правителството. “Липсата на убедителна подкрепа за пострадалите срива доверието в държавността, а бягството на властимащите от отчетност и контрол на публичните разходи е неуважение към труда на българите, които пълнят хазната и изплащат колосалните държавни заеми с цената на лишения”, се казва в поздравлението

В него се съдържат и призиви за протест и солидарност: “В съвременния свят хората все повече губят представа за силата на солидарността. Някогашните юмруци на протеста днес държат смартфони и изливат недоволството си в социалните мрежи. Това не може да промени обществото”.

Вижте цялото поздравление:

Поздравление на президента Румен Радев по случай Международния ден на труда и работническата солидарност – 1 май

Уважаеми сънародници,

Днес светът отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност.

Първи май не е подарък. Първи май е завоевание на работниците. Петдневната работна седмица, платените отпуски, парите за майчинство и всички права, наследени от миналия век, са резултат от волята за достоен живот на поколения. От куража им да се преборят за тях.

Преходът у нас раздели хората на шепа богати и мнозинство от бедни. Стотици хиляди са на гурбет зад граница, в опит да изхранят семействата си. През миналата година 89 българи загинаха при трудови злополуки. Това ни поставя на дъното на европейските класации. Все още условията на труд в много български предприятия са далеч от стандартите. Заплащането в редица професии и региони е драматично ниско. Някои ще ви убеждават, че тези констатации са черногледи. Но вие, милионите работещи българи знаете, че това е горчивата истина.

В съвременния свят хората все повече губят представа за силата на солидарността. Някогашните юмруци на протеста днес държат смартфони и изливат недоволството си в социалните мрежи. Това не може да промени обществото.

Коронавирусът парализира много икономически дейности и образува опашки пред бюрата по труда. Липсата на убедителна подкрепа за пострадалите срива доверието в държавността, а бягството на властимащите от отчетност и контрол на публичните разходи е неуважение към труда на българите, които пълнят хазната и изплащат колосалните държавни заеми с цената на лишения.

Тази година за първи път посрещаме 1 май в условия на извънредно положение. За първи път мнозина ще прекарат празника далеч от близките и колегите си. Днес искам да благодаря на всички онези: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, на всички честни хора, които с почтеност и усърдие градят и пазят България.

В тези сложни времена Празникът на труда е повод да си спомним силата на солидарността. Да надмогнем заблудите на егоизма. Защото неволите се надмогват с обединени усилия. Защото всеки един от нас носи неповторими таланти и умения, своя уникална мисия и правото на труд е възможност той да я изпълни. Защото трудът не е само прехрана, но и достойнство и бъдеще, за които трябва да се борим с кураж и задружни усилия.

Честит празник на труда и солидарността!

Честит Първи май, уважаеми сънародници!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

6

Стик

03.05 2020 в 13:44

Г-н Румен Радев: „Преходът у нас раздели хората на шепа богати и мнозинство от бедни.“ --- Шепата богати, обаче се оказаха все комунисти, агенти на ДС, милиционери и по правило, изявени русофили.

18551

5

Нострадамус

01.05 2020 в 13:06

Респект пред Президента Радев! Морален и милеещ за България държавник останал все още на власт в тези тъмни герберски времена на България.

4000

4

very stable genius

01.05 2020 в 12:57

На тоя кръв му капе от сърцето, че последните два месеца никой не го бръсне и за слива...

10372

3

elbarbudo

01.05 2020 в 10:30

Зеления чорап да земе да млъкне най-накрая и да остави шайката на мира!

12139

2

iliyapopov

01.05 2020 в 09:54

Пак кахърни приказки!

2100

1

гоуемио

01.05 2020 в 09:42

А фатмашките мозъци станаха президенти и премиери!