Румен Радев: Дори в трудни за народа ни дни духът на творците продължава да лекува душите ни и да ни единява

Президентът поздрави театралната общност по повод Международния ден на театъра

OFFNews 27 март 2020 в 09:17 6942 0

Президентът Румен Радев поздрави всички представители на театралната общност и на българската култура и изкуство по повод Международния ден на театъра – 27 март.

„Дори и в тези трудни за народа ни дни вашият витален артистичен дух продължава да лекува душите ни, да създава общности и да ни единява“, заявява държавният глава в поздравителния адрес до творците и допълва: „Вярвам, че скоро отново ще ви аплодираме на сцената! Още по-силно!“.

„Българският театър никога не е опустявал, дори и в най-трудни времена. Защото духовната връзка между твореца и всички, които вярваме, че изкуството е светилник за ума и сърцата ни, е нашият морален компас“, заявява още Румен Радев в приветствието си за Международния ден на театъра.

Президентът отбелязва, че днес, в условията на ограничения и самоизолация, жизненоважната духовна връзка между творците и публиката е поставена на изпитание.

„Това провокира цялото ни общество, държавата и нейните институции да покажат подкрепа за творческия и просветителски дух. Изключително важно е да бъдат реално подкрепени българските творци и освен ефективни социални и икономически мерки да намерим начини да опазим културния си хоризонт“, отбелязва Румен Радев и припомня думите на Пенчо Славейков: „Театърът е висш културен институт, най-висшият за живота и художественото слово на един народ. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови