Президентът призова поне този път да мине без компромати преди вота

OFFNews 06 септември 2014 в 13:09 2104 2

Свикнахме в началото на всяка кампания участниците да декларират, че тя ще бъде позитивна и добронамерена. За съжаление нито една от последните кампании не бе пощадена от компромати, взаимни обвинения и сигнали до прокуратурата един срещу друг.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към политическите формации, които ще участват в парламентарните избори на 5 октомври (18 партии, 7 коалиции и 5 независими кандидати). Официално предизборната кампания започна вчера - 5 септември.

"Надявам се, че политическите партии ще използват предизборната кампания за да представят своите идеи и решения за развитието на страната. Обръщам внимание, че смисълът на предизборната кампания не е да се окаляме един друг и че по този начин се подценява българският избирател", призова държавният глава.

Той напомни на политиците, че гласоподавателите много добре разпознават и ще накажат предизборните трикове и тези които ги използват.

"Доверието предполага искреност, а не трикове. Сигурен съм, че това е печелившият модел на предизборна кампания през 2014 г. Да кажем какво е състоянието на държавата, да предложим решения и след това идва по-сложната част – да изпълним всичко, което сме обещали. Това е единствения способ да обърнем спиралата на общественото доверие нагоре, в правилната посока и ви уверявам, че ще почувстваме много бързо резултатите от този коректен подход", смята Плевнелиев.

Според него на последните избори българите са показали проевропейска ориентация, а сега е време политиците да покажат как разбират обединена Европа и мястото на България в нея.

"Важно е днес, когато Европа е изправена пред една от най-сериозните заплахи от Втората световна война насам, да си дадем сметка защо и ние сме част от това семейство. Днес някои политически сили се опитват да съпоставят икономическата изгода с основните принципи на демокрацията и мира, да ги сравняват и от тази гледна точка да предлагат позиции.

Ние българите обаче добре познаваме както собствената си история, така и тази на Европа от 20-ти век и знаем, че мирът, демокрацията, уважението към суверенитета и правото на свободен избор на всеки народ стоят в основата на всичко. Ние знаем, че сигурността има своята цена, но знаем, че свободата е безценна и че демокрацията европейският избор на България и членството в НАТО са най-важните постижения на българския политически елит през последните 25 години.

Без тях икономическото развитие щеше да е невъзможно. Точно затова, когато честваме четвърт век от краха на комунистическия режим в България, няма как да бъдем заблудени, че агресията, прекрояването на граници, използването на сила може да доведе до по-добро и че политическите прийоми от миналото имат своето място днес", обяви още президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови