Благоевград готви 22/22 на БСП за изборите

Нели Чолашка 05 септември 2014 в 18:04 11430 5

Емил Костадинов

Благоевградските социалисти готвят ефектен начин за пренареждане на листатата на лявата коалиция, която им беше спусната от апарата на "Позитано" 20.

Случайно 22-ри в листата, какъвто е и номерът на "БСП лява България" в бюлетината, е Емил Костадинов. Той беше най-отявленият противник на наредената от централата листа в Благоевградско и затова поиска да е последен номер.

Начело на листата е Кристиан Вигенин - силно недолюбван от социалистите в Благоевград. Те дори поискаха оставката му като външен министър в кабинета "Орешарски" заради позицията му за Украйна.

При избора на водач в средата на август благоевградските социалисти подредиха на първо място Корнелия Нинова, а на второ място Емил Костадинов. При гласуването Вигенин получи едва 2 гласа.

Дългогодишният бивш червен кмет на Благоевград Костадин Паскалев е накарал Вигенин да излезе от залата, за да не отнесе някой ритник, разказаха социалисти след напрегнатото местно събрание.

Костадинов беше единственият депутат от БСП, който гласува "против" в пленарна зала при избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Жребият за номера на БСП - 22, може да се окаже пръстът на съдбата за социалистите в Благоевград, където вече тече завера за масово преференциално гласуване за номер 22.

На парламентарните избори изместването на водачите на листите ще е по-трудно, отколкото беше на европейските избори. На националния вот всяка листа без преференция ще се брои за преференция за водача. Нужни са над 7% преференциални гласа, за да отиде един кандидат нагоре в листата.

На евровота през май преференциалното гласуване изигра интересна шега на БСП и роди феномена 15/15 - първи в листата, преди бившия лидер Сергей Станишев, се нареди Момчил Неков, който беше номер 15 в листата (на евровота БСП беше с номер 15).

Ето какво мисли за щастливата случайност Емил Костадинов:

Как приемате щастливата случайност, че БСП е с номер 22 в бюлетината, какъвто е вашият номер в листите?

Философското определение за случайността е среща на две необходимости. Аз не съм очаквал да има такова съчетание на номерата и не съм разчитал на него. Това все пак е някакъв сигнал.

Случайно ли се озовахте на 22-ро място в листата?

Случайно се падна номерът на партията, а последното място в листата аз го избрах, за да бъда на определена дистанция от първото място, на забележима дистанция. Аз съм част от тази кампания и от този отбор - декларирах, че съм готов да бъда на 5-то, 10-то или на 20-то място, където бъде преценено, че ще бъда полезен с оглед на някои напрежения, които се породиха в ръководството на партията. Бях избран на последна позиция с идеята да тласкам листата и да мобилизирам участие.

Последният обаче може да се окаже първи.

Това не го очаквах. Аз дори не играя тото, не играя никакви хазартни игри, защото преди много години бях прочел, че моята зодия - лъв, е склонна към изкушения. Беше написано, че имам склонност към хазарта и за да се предпазя от всякакви изкушения, дори и тото не съм играл. Не съм очаквал такъв развой на нещата. Числата и позициите не са най-важното - най-важното е да обосновем убедително в рамките на тази кампания, че ние действително имаме идеи и имаме кауза. Това е един от проблемите в нашата партия, това е причината една значима част от традиционните избиратели на БСП и на левицата в определени моменти да оттеглят подкрепата си. Сега имаме шанса да върне доверието, само ако убедително артикулираме и внушим, че сме хора на каузата и на идеята 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!